Vizsgálatot kér az ombudsman a soroksári temetőügyekben

A Fővárosi Főügyészséghez, a fővárosi főjegyzőhöz és az ÁNTSZ-hez fordult a kisebbségi ombudsman, mivel vizsgálata szerint kegyeletsértő módon ürítették ki a soroksári temetőket. Az egykori soroksári sváb temetők felszámolásával kapcsolatos vizsgálat - egybehangzóan lapunk március elején megjelent cikkével - megállapította: a temetők kiürítését, az elhunytak exhumálását olyan, e téren tapasztalatlan cég végezte közel 54 millió forintért, amelynek vezetője egy megsemmisített szerződés alapján megvette a területeket, ahová lakóparkot akartak építeni.

A kisebbségi ombudsman elmondta, a kerületben az északi és a déli temető kiürítésében merültek fel problémák, a Középtemető utcai sírkert területére, amelyet vélhetően legfeljebb részben ürítettek ki, 22 lakásos lakóparkot építettek, így az ottani jogsértések már nem tárhatók fel, nem orvosolhatók. Az északi és a déli temető kiürítését 1985-ben, majd 1996-ban hirdették meg, de nem végezték el. A jogszabály szerint a temető telke csak kiürítés után hasznosítható, ennek ellenére az ingatlanokat a kerület el-, illetve haszonbérbe adta. A szerződéseket 2007-ben az ÁSZ és az ügyészség vizsgálata miatt megsemmisítették.

A Szentlőrinci úti temető kiürítését az önkormányzat arra a vállalkozóra bízta, akinek az ingatlant korábban törvénysértően hasznosításra, majd eladta. A vállalkozónak nem volt tapasztalata a sírkertkiürítésben, a felszámolás kegyeletsértően történt, a cég a munkákba - az ombudsman szerint egy ismeretlen - alvállalkozót vont be, amelynek tevékenységére a megbízó önkormányzatnak nem volt rálátása, ennek ellenére fizetett a "szerződésszerű teljesítésért". A biztos szerint a vizsgálat során nem sikerült kideríteni, hogy a temetőkből összegyűjtött és elszállított 2200 sváb földi maradványának mi lett a sorsa.

Kállai Ernő szerint kérdéses, hogy a kiürítés megfelelt-e a jogszabályoknak, amit az önkormányzat szerződésszerű teljesítésnek fogadott el, és fizetett is érte. Vizsgálata szerint a sírkertek felszámolása során pótolhatatlan kulturális emlékek semmisültek meg.

Az ombudsman azt kéri a soroksári önkormányzattól, kérjen bocsánatot a kerületi német kisebbségtől a kegyeletsértések miatt, a meglévő földi maradványokat pedig méltó módon helyezzék el. A vállalkozóval a temető felszámolására kötött szerződések kapcsán az ombudsman a Fővárosi Főügyészséghez fordult, hogy a kontraktusokat "büntető- és polgári jogi szempontból" vizsgálja felül. Vizsgálatot kér az ombudsman az ÁNTSZ-től és a fővárosi főjegyzőtől is, szabályos volt-e a maradványok állítólagos elhamvasztása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.