Kutyaszemmel a világ

Március 28-án első alkalommal ünneplik a Magyar Vakvezető Kutyák Napját. A Vakok Állami Intézetének épületében egyebek mellett ügyességi versenyen mérhetik össze képességeiket a kutyával közlekedők, civilekből álló zsűri próbálja majd kiválasztani a legboldogabb ebet és gazdáját, és számos olyan rendezvény lesz, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a látásukat elveszített emberek is élhetnek aktív életet, korántsem szükségszerű, hogy ismerős helyiségek foglyaként töltsék idejük nagy részét. Nem mellékesen arról is szó eshet, hogy évről évre nő a speciálisan felkészített segítő kutyákra fordítható állami támogatás, a képzésben egyre több civil szervezet vesz részt, és egy készülő miniszteri rendelet végre pontot tehet a vitára, jogsértő-e, ha üzletekbe, intézményekbe nem engedik be a vakvezető kutyákat.

Arthur néha cicának képzeli magát, és egyetlen lendülettel felugrik gazdája ölébe. Kedveskedő gesztusával néha komolyan meglepi Judit asszonyt, Arthur ugyanis kifejlett retriver, legalább ötven kiló, ha két lábra áll, mancsát lazán az ember vállára tudja helyezni. Mikor beköltözött Krabót Györgyék VII. emeleti otthonába, az első nap megette a papucsot, nem hagyott mást, csak a fémből készült csatokat. Valószínűleg így vezette le a feszültséget...

Ám abban a pillanatban, hogy Krabótné kezébe veszi a vakvezető kutyák hámját, Arthur megkomolyodik, fegyelmezett, felelősségteljes munkakutyává változik. Ahogy kilépnek az ajtón, átveszi a vezető szerepét. Pontosabban mondva pillanatról pillanatra változik, kettejük közül ki a főnök, hiszen az ember mondja meg, merre mennek, de a kutya látja, mikor léphetnek le a járdáról, és hol van szabad ülés a villamoson. "Utat keress!" - hangzik a vezényszó, ha zsúfolt a megálló, vagy a parkoló autók állják el a járdát. "Utazz szépen!" - szól a következő utasítás, ha a nagy termetű kutya sokat fészkelődik a buszon, vagy éppen keresztbe fekszik más utasok előtt.

Rutinos párosuk gyorsan, időveszteség nélkül teszi meg az átszállókkal tarkított utat Óbuda és a Hungária körút között, ahol az asszony egy pénzintézet telefonos adósságbehajtójaként dolgozik. Utaznak buszon, metrón, villamoson, mikor melyik tűnik gyorsabbnak. Krabót Györgynének Arthur a harmadik vakvezető kutyája. Alma kutyára úgy emlékszik, mint született zsenire, aki hihetetlen feladatokat oldott meg, és ha úgy tartotta a kedve, képes volt hazudni is. "Sürgősen ki kell mennie", tudatta gazdáival, akik mindent félbehagyva szaladtak vele a térre - ahol megdöbbenve tapasztalták, hogy kutyájuk egy másik kutyához szalad, amelyet az ablakból vett észre. Alma kutya több mint tíz évig szolgálta Krabótnét. Második kutyája, Loney idősebb korában került hozzá. Hosszú hónapokon át kereste a régi gazdáját, időnként csak úgy tudták megnyugtatni, ha kinyitották előtte az összes ajtót és szekrényt, megmutatni, nincs ott. Ám az utcán néha tréfálni támadt kedve, ami abban nyilvánult meg, hogy az ismerős, megszokott szakaszokon ráérősen baktatott, de ha idegen utcába tévedtek, egyre gyorsabb ütemben húzta Krabótnét.

Ő pedig gyakran indul új címekre, hiszen a Vigyázó Szemek Vakvezető Kutyával Közlekedők Egyesületének elnökeként számos ügyet kell elintéznie. Vitáznak például az egyik belvárosi metróállomás személyzetével, mert nem mindig hajlandók megállítani a mozgólépcsőt a vakvezető kutyák kedvéért, és olykor azt üzenik nekik, jöjjenek vissza, ha már lement a csúcsforgalom. Évek óta levelezésben állnak különböző távolsági buszjáratokat működtető társaságokkal például arról, hogy két vakvezető kutya utazhat-e egyetlen járaton, és még sorolhatnánk. A nyolcvan tagot számláló Vigyázó Szemek Egyesület a vakvezető kutyával közlekedő emberek felét tömöríti.

Pontos adat egyelőre egyetlen szervezetnek sem áll rendelkezésére, egyes becslések százhatvan-száznyolcvan főre teszik a vakvezető kutyával közlekedők számát, mások szerint kétszáznál is többen lehetnek. Biztosnak csupán annyi tűnik, jóval többen élnének a négylábú társ jelentette szabadsággal, ha lenne több vizsgázott eb. Felkészítésük évtizedeken át kizárólag a csepeli vakvezetőkutya-képző iskolában zajlott, ott évente húsz-huszonnégy kutyát sikerült kitanítani, gazdát pedig százhatvan-száznyolcvan fős várólistáról választottak. Két éve viszont civil szervezetek is képeznek és adnak át vakvezető kutyákat, néhány hónapja a képzési jegyzékben elismert önálló szakmává vált az úgynevezett habilitációskutya-képzés, a szociális tárca pedig a teljes rendszer átalakítását tervezi.

- Pályázatot írtunk ki vakvezető kutyák képzésére, hogy egyáltalán megtudjuk, az országban hányan foglalkoznak ezzel - mondja Kemény Péter, a minisztérium rehabilitációs főosztályának helyettes vezetője. - Az első évben a miskolci Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola és a budapesti Somlai Angyalka Alapítvány jelentkezett. A második évben már személyeket segítő kutyák képzésére írtunk ki pályázatot, amibe beleértjük az epilepsziás rohamot előrejelző kutyákat, a hallássérülteket telefoncsörgésre, dudaszóra, tűzjelzésre figyelmeztető kutyákat, a mozgássérültek előtt ajtót nyitó, kisebb tárgyakat a helyükbe hozó apportírozó kutyákat is

Egyre több szervezet kapcsolódik be ebbe a munkába, köztük olyan kiképzők is, akik korábban svájci vagy német megrendelők számára készítettek fel állatokat. A sérült emberek önálló életvitelét lehetővé tevő úgynevezett habilitációs kutyák képzésére 2007-ben már 30 millió forintot költöttünk, tavaly 40 millióra nőtt a támogatás, idén pedig 120 millió forintra írunk ki pályázatot, igaz, ez az összeg két évre szól. Minden eddigi felmérés azt támasztja alá, hogy a kutyával élők rehabilitációja ugrásszerűen javul. A miskolci iskolában kiképezték az első olyan kutyát, amely két feladatot is ellát: vakvezetőként dolgozik, de epilepsziarohamot is képes előre jelezni. Amióta a kutyát megkapta, az illető gyógyszeradagja a korábbi negyedére csökkent.

A szociális minisztériumban már elkészült a habilitációs kutyákról szóló jogszabály, amely többek között részletesen szabályozná, hogy plasztik azonosító kártyával rendelkező vizsgázott kutyák a nyilvános helyeken korlátozó intézkedések nélkül tartózkodhatnak. Az egységes vizsgarendszer garancia lesz arra is, hogy a felkészített kutyák képesek tűrni a zsúfoltságot a tömegközlekedési eszközökön, vagy nyálcsorgatás nélkül végigülik a vacsorát egy éttermi asztal lábánál.

Vasteleky-Einbeck Péter, a Vakvezető Kutyaképzést Segítő Somlai Angyalka Alapítvány elnöke - korábban a csepeli vakvezető kutyaiskola igazgatója - harmincöt év és több mint ötszáz kiképzett eb jelentette rutin birtokában állítja azt, hogy a nem látó embereket vezető kutyák betanítása magasabb szintet jelent, mint bármelyik más munkakutyáé. Míg ugyanis a rendőrkutyákat, vadászkutyákat, mentőkutyákat arra készítik fel, hogy a körülményektől függetlenül hajtsa végre a parancsot, a vakvezetőt arra kell megtanítani, hogy szükség esetén bírálja felül a gazdáját. A kiképzők a felkészítés magasiskolájaként mesélnek arról a vakvezető kutyáról, amelyik a zebrára hajtó autó elől elrántotta a gazdáját, míg a velük sétáló látó ember életét veszítette a balesetben.

Krabótné és Arthur
Krabótné és Arthur
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.