Az EBRD kiszállt a HospInvestből

Ismét beindultak az egri "kórházvédők", miután az EBRD képviselői hivatalosan is megerősítették: eladták részesedésüket a HospInvest Zrt.-ben. Követelik, hogy a megyei önkormányzat vonja vissza fellebbezését, amelyet az egri kórház szerződésének megszüntetéséről hozott bírósági ítélet alapján adott be.

Bár Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke kedden még azt nyilatkozta, hogy "csak ellenségeink reménye, hogy kiszáll a cégből az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), a Népszabadság erről szóló híre nem hír", csütörtökön már a londoni székhelyű bank ottani vezetői közölték: vége a magyar kórház-üzemeltető és az EBRD közti együttműködésnek. A 2007-ben négymillió eurós befektetéssel vásárolt 30 százalékos részesedését a bank eladta a HospInvest meglévő belső tulajdonosainak.

Lapunk kérdésére Kollányi Gábor - üzleti titokra hivatkozva - nem kívánta megnevezni sem a banki tulajdonrészt fölvásárlókat, sem a vételár összegét. (Lapunk úgy tudja: az EBRD meglehetősen nagy veszteséggel adott túl üzletrészén.) Kollányi leszögez-te ugyanakkor: az EBRD kiválása nem veszélyezteti a HospInvest által működtetett egészségügyi intézményeket. Sőt, már fél éve tárgyalnak az új szakmai befektetővel, akinek kiléte egyelőre szintén üzleti titok.

A cég elnöke úgy vélekedett, ha ez az üzleti kapcsolat létrejön, egy "nagyobb méretű" kórház-üzemeltető céggel működnek majd együtt. Az EBRD kiválását Kollányi azzal magyarázta, hogy a bankvezetők csalódtak, mert miközben az állami források egyre csökkentek, az ígért reformok elmaradtak. Kollányi Gábor közölte azt is, hogy az EBRD döntése semmilyen öszszefüggésben nincs azzal, hogy a Nógrád Megyei Bíróság - nem jogerősen - megsemmisítette a HospInvest és a hevesi megyegyűlés szerződését az egri kórház működtetéséről.

A szétválásról szóló EBRD-közleményben konkrétan az egri kórház körüli jogi huzavonáról ugyan nem esik szó, de a kiválás okai között azt megemlítették: "az elmaradt reformoknak súlyos következményei lettek a HospInvest üzleti terjeszkedési képességeire. (Az eredeti tervek szerint a bank segítségével rövid időn belül 15 kórház tartozott volna a HospInvest-birodalomhoz - a szerk.) S ezekre a körülményekre olyan átalakításokkal reagált, amely inkább az üzletmenet konszolidációját szolgálta." Az EBRD közleménye által említett folyamat részeként az év elején kivált a cégből egy másik tulajdonos, a kórházi patikákat üzemeltető Ispotály Holding. Ezt a kiválást segítette, hogy a kórházi patikák üzemeltetésére szerveződött cégbe beszállt a Hungaropharma Zrt.

A HospInvest-birodalomhoz tartozó, s az abból kiváló társaságok cégbírósági adatai mellett egyelőre a "módosítás alatt" bejegyzés szerepel. Vagyis egyelőre kibogozhatatlan, hogy ki, hová és merre tart.

Mindenesetre a HospInvest Zrt. körüli pénzügyi híreket az Egri Kórházvédők Egyesülete a kórházműködtető meggyengüléseként értékeli. Levélben követelik a megyei közgyűlés elnökétől, hogy vonja vissza az egri kórház vagyonkezelői szerződésének megszűnését kimondó, nem jogerős bírósági ítélet elleni fellebbezését.

A londoni székhelyű bank kiválása nem veszélyezteti az egri kórház működtetését
A londoni székhelyű bank kiválása nem veszélyezteti az egri kórház működtetését
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.