Orbán készül az előre hozott választásra

Noha sokan megkérdőjelezik, Orbán Viktor valóban előre hozott választásokra készül. Annak ellenére is, hogy - idézzük az egyik fideszes politikust - "a nagy katyvaszt" nekik kellene kezelni, s vállalni kéne a népszerűségvesztéssel járó, elkerülhetetlennek látszó válságkezelő intézkedéseket.

Az egyik, Orbánhoz közel álló politikus szerint a legfigyelemreméltóbb érv az előre hozott választások mellett az IMF-hitelek kérdése. - Előre hozott választások esetén egy Fidesz-kormány több részletben lehívhatná a piacinál kedvezőbb kondíciójú 12,5 milliárd eurós készenléti hitelt, újra is tárgyalhatná az IMF-fel a feltételeket. "Rendes választások" esetén a kormánynak már nem lenne ekkora mozgástere, hiszen a hitelszerződés épp akkor, 2010 tavaszán jár le - mondta forrásunk.

"Milyen lesz az a kormányprogram, amely a keresztmetszete annak, amit az egyik oldalról a szocialista Szanyi Tibor, a másikról pedig az SZDSZ is megszavazna? Borítékolható, hogy hónapokig nem lenne kormányzás, s napról napra roszszabb állapotba kerülne az ország, s a szakadék széléről nehezebb lenne visszahozni" - ez a Fidesz véleménye.

Szijjártó Pétertől azt kérdeztük: ha kiírnák is az előre hozott választásokat, nem okozna-e túlzottan nagy károkat, hogy addig jó néhány hónapon át csak ügyvezető kormány lenne? Az elnöki stáb vezetője erre azt válaszolta: ha kitűznék a választások időpontját, "már mindenki látná a jövőt", s a piacok is megnyugodnának. - Akkor a választásokig már fél térden is kibírnánk - mondta Szijjártó.

Az új kormánynak egyetlen feladata lesz, a túlélésre játszás egy bábminiszterelnökkel - jelentette ki még a három kormányfőjelölt nevének elhangzása előtt Varga Mihály, a Fidesz alelnöke tegnap Tapolcán, egy nagygyűlésen.

Idetartozik, hogy a Fidesz és a KDNP a mostani 72-ről 42 napra rövidítené a választások kiírásának törvényi határidejét, hogy az EP-választás napján, június 7-én lehessen megtartani az előre hozott voksolást - jelentette be tegnap Szijjártó Péter és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Az ajánlócédulák gyűjtésére így öt hét helyett két hetük lenne a pártoknak. E változtatáshoz kétharmados parlamenti többség kellene. Csakhogy - miként azt Wiener György szocialista képviselő leszögezte - az MSZP-frakció semmiképp nem támogatja a javaslatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.