Saját hibái is nehezítik a HospInvest helyzetét

Még semmi nem történt, semmi nem végleges, még az sem biztos, hogy az EBRD megválik a HospInvest Zrt.-ben lévő tulajdonrészétől - reagált a Népszabadságban kedden megjelent írásra Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke.

A HospInvest első számú vezetője, Kollányi Gábor szerint ugyan nem alap nélküli a lapunk tegnapi számában megjelent információ, amely szerint az EBRD bank eladja a társaságban lévő tulajdonrészét, de az ügy még korántsem dőlt el. Kollányi szerint a lapunk által közölt információk nem segítették az új befektető keresését. Tegnap arról számoltunk be, hogy az uniós államok Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankja (EBRD) a befektetett tőke tizedéért száll ki a cégből. Ez az ár a leendő vevőnek még úgy is kedvező, hogy sokféle problémával kell szembesülnie.

A legutóbbi bírósági döntés, amely ugyan csak első fokon, de megsemmisítette a HospInvestet az egri kórház üzemeltetésére feljogosító szerződést - informátorunk szerint - kifejezetten rontja a HospInvest esélyeit a sikeres működtetésre. Hiába tettek eddig eleget - időnként erőn felül is - a vállalt kötelezettségeknek, az elsőfokú ítélettel reális veszélye támadt annak, hogy elveszíthetik a kórházat. Mindez pedig jelentősen rontja a holding egyéb piaci esélyeit is.

Úgy tudjuk, korántsem harmonikus, zökkenőmentes a nyolc-tíz magyar magánszemély, cégeik, valamint az EBRD több kórházat és laboratóriumot fenntartó közös vállalatának működése. A cég életét közelről is ismerők állítják: az egri Markhot Ferenc Kórház átvétele körüli problémák menedzsmenthibák, és belső feszültségek sorát hozták a felszínre. A tulajdonosok közül többen nem a működtetési privatizáció körül gerjesztett erőszakos tiltakozáshullámra, hanem belső okokra vezetik vissza a kórház körüli kudarcokat, a per elvesztését. Lapunknak szakemberek azt mondták: ha bármely cégvezető teljhatalmat és elegendő forrást kap az egri kórház körüli történések menedzselésére, minden másként történhetett volna.

A HospInvest egri kórházügyeit azonban egyszerre négyen irányították: a cég elnöke, alelnöke, a vezérigazgató és az Ispotály Kft. tulajdonosa. Utóbbi kezében volt a kórház átvétele is. A rossz feladatmegosztás, a tisztázatlan felelősségi körök, az egymás feje fölötti gyakori átnyúlás vezetett oda, hogy háttérbe szorult a cég markáns jogi képviselete. Mindezt kommunikációs hibák tetézték, s úgy vélik, hogy az utólagos magyarázat is sok kárt okozott a cégnek.

Informátorunk szerint viszont a HospInvestet egyáltalán nem fenyegeti csőd, hiszen több tízmilliárdos árbevételéből menedzselhetők a napi pénzügyi problémák.

Az egri Markhot Ferenc Kórház a tulajdonosváltás után is rendben működött
Az egri Markhot Ferenc Kórház a tulajdonosváltás után is rendben működött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.