Visszautasított államfői ebéd

Visszautasította Sólyom László ebédmeghívását Schumacher József, Balatoncsicsó polgármestere. Szerinte az elnököt felelősség terheli azért, hogy a Balaton-törvény tavalyi, másodszori módosítása kilátástalan helyzetbe hozta a tótól távolabb lévő háttértelepüléseket. Az államfő március 30-án keresi fel a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, és ennek keretében invitálta Szigligetre közös ebédre a környékbeli polgármestereket.

A Balaton-törvény másodszori módosítása tavaly lépett életbe, miután a jogszabály első változatát Sólyom László megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. A végleges változatba kérésére bekerült, hogy ott, ahol eddig nem oldották meg a szennyvízkezelés problémáit, érvényben marad az egy éve elrendelt építési tilalom. Schumacher József tudósítónknak azt mondta: az átírt jogszabály miatt számos faluban továbbra sem adhatók ki építési engedélyek, külterületi ingatlanok sem vonhatók belterületbe.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője kifejtette, hogy nem érti a balatoncsicsói polgármester lépését, hiszen az államfő országjáró körútjának éppen az az egyik legfőbb célja, hogy a települési vezetők a személyes találkozás lehetőségét kihasználva jelezzék Sólyom Lászlónak a legkülönbözőbb problémáikat.

Schumacher József közölte: több érintett polgármesterrel közösen kezdeményezik a Balaton-törvény újabb módosítását, hogy a jogszabály 2012-ig feloldhassa a háttértelepüléseken az építési moratóriumot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.