Prágai bukás

Csehországban a pártérdek felülírta a nemzeti érdeket. Jirí Paroubek szociáldemokratáit az égadta világon semmi sem kényszerítette arra, hogy megbuktassák a Topolánek-kormányt: éppenséggel lehetett volna bennük annyi türelem, hogy a középjobb ellenfelet hatalomban hagyják, amíg Csehország uniós elnöki megbízatása lejár. Erre Paroubek ígéretet is tett, amit nem tartott meg. Nem hihetem, hogy ez az "esküszegés" Csehország tekintélyének sokat használt, nem beszélve arról az apróságról, hogy egy nem létező hazai politikai háttér - parlamenti támogatás - nélkül nem tűnik nagyon "hitelesnek" az unió tevékenységét vezérelni, huszonhét tagország nevében. Jó, mondhatná erre bárki, változott már kormány elnökség közben Dániában is, Olaszországban is, csakhogy a cseh helyzet ezekétől elüt: súlyosbítja azt a lappangó gyanút, hogy az EU új tagjai alkalmatlanok egy ilyen tisztség betöltésére, nem lévén elég erős lábakon álló demokráciák. Bonyolítja a dolgokat, hogy az új miniszterelnök-jelölt megnevezése Václav Klaus elnök időhatárok által nem korlátozott, szuverén joga - márpedig Klaus vezéralakja az Európa-szkeptikus cseh politikusoknak, sőt az unió ilyen típusú befolyásos személyiségeinek.

A Topolánek-féle jobbközép koalíció sorsa kezdettől fogva hajszálon függött, pontosabban átszavazó ellenzéki és független honatyák jóindulatától. A közelmúltban pedig roppant súlyos politikai vereség érte a miniszterelnök pártját (ODS): ha lehet, még annál is nagyobb mértékben veszítette el az önkormányzati választásokat, mint idehaza az MSZP a Fidesszel szemben. Emellett folyamatos kritika érte azért - az ellenzék mindenütt üti-veri a kormányt a krízis "hozzá nem értő" kezeléséért -, mert nem tett, úgymond, eleget a gazdasági visszaesés megállításáért. A felgyülemlett bajokat Topolánek is érzékelte, különben a tegnapi bizalmatlansági vitában, még bukása előtt, nem tett volna ígéretet az egészségügyi reformtörvénykezés módosítására és a kríziskezelésben való együttműködés fölvételére az ellenzékkel. Mint látni, az egészségügyi reform neki se "jött be". Ellenfelét meg az tette türelmetlenné, hogy hiába rendelkezik az önkormányzatok fölött, ezzel az országos politikában semmire se megy.

Lapzártakor úgy festett, hogy Paroubek "valamennyi párt" támogatását élvező ügyvivő, "technokrata" kormány megalakítását javasolja az államfőnek, de az ODS bejelentette: ügyvivőként kizárólag a Topolánek-kormányt tudja támogatni. Csak emlékeztetőül: bő tíz évvel ezelőtt Klaus, aki már akkor is köztársasági elnök volt, egy hasonló politikai válságból úgy talált kiutat, hogy Josef Tosovskyt, a cseh nemzeti bank elnökét nevezte ki - a pártok egyetértésével - miniszterelnöknek. Noha Tosovsky nyolc hónapos regnálása a mindvégig billegő parlamenti támogatás miatt minden volt, csak nem sikertörténet, jelezni akarom: van precedens.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.