Hadiállapotban Gyurcsány és az igazságszolgáltatás

Politikai elfogultsággal vádolta az ügyészséget és a bíróságot a miniszterelnök. A Veszprém Megyei Bíróság elnöke szerint Gyurcsány Ferencet nyilván az aggasztja, hogy a kormányváltás után felelősségre vonhatják.

Az igazságszolgáltatásnak is kijutott a bírálatból az MSZP múlt szombati kongresszusán. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentette: "az állam egyes intézményei, különösen a bíróságok és az ügyészségek bizonyos döntései azt az érzést keltik, hogy a döntéshozók egy része a Fidesz érdekei, kimondott vagy sugallt elvárásai szerint járnak el. Mentik a Fideszhez kötődő disznóságokat, másrészt meg időnként azt a gyanút keltik, hogy részrehajlóan eljárás alá vonják, büntetik a Fidesz ellenfeleihez tartozókat vagy annak vélteket."

A kormányfő kijelentései miatt már-már nyílt háborúskodás folyik. Az OIT és a Legfőbb Ügyészség tiltakozása után megszólalt a Veszprém Megyei Bíróság elnöke is. "A költségvetési javakkal történt visszaélések eljárásokat vonhatnak maguk után, ezért a kormányfőt és pártját nyilván az aggasztja, hogy a kormányváltás után felelősségre vonások következhetnek" - mondta a Magyar Hírlapban kedden Horváth György. Ő volt az, aki a miniszterelnöknek korábban épp a Magyar Hírlap ellen bejelentett bojkottja miatt is hevesen tiltakozott.

Ugyanezt ismételte kedden a fideszes Balsai István. "Van egy gyanúnk, úgy gondoljuk, hogy valamilyen okkal és joggal tart Gyurcsány Ferenc a független igazságszolgáltatás szereplőitől" - hangoztatta az egykori igazságügy-miniszter. Majd azt kérdezte: "Vajon melyik az a szocialista politikus, aki le fog bukni, vagy esetleg magára gondolt?" Egyébként, ha a bukott kormány bukott vezetője körbenéz - fogalmazott -, tucatszám láthatja társait, akik várják az ítéletet, vagy épp a büntetésüket töltik.

Az igazságügyi és rendészeti miniszternek el kell határolódnia a miniszterelnök "szégyenteljes nyilatkozatától" - hangsúlyozta mindezzel kapcsolatban Balsai. A tárcánál erre a felvetésre többszöri érdeklődésünkre sem reagáltak.

Ellenzéki képviselőkhöz köthető eljárások is szép számmal folynak, ám azokról a nyilvánosság szinte sosem értesül - állítja Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja. Azt is szóvá tette, hogy az igazságszolgáltatás szerveinek akkor is el kellene határolódniuk, amikor a Fidesz vezetői a kormányváltás után felelősségre vonást helyeztek kilátásba. Ez ugyanis csak az ügyészség és a bíróság befolyásolásán keresztül lenne megvalósítható - véli.

Ügyek balra...

Bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt folyik az eljárás a volt szocialista képviselő, Zuschlag János és társai ellen.

Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt tartják előzetes letartóztatásban Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármestert és több társát.

Hűtlen kezeléssel gyanúsítják a VI. kerület több képviselőjét és Verók István szocialista polgármestert, mert több ingatlant is áron alul értékesítettek.

... és jobbra

Hivatali vesztegetés miatt az ügyészség vádat emelt Gergely Zsolt (Fidesz), a BAZ megyei közgyűlés alelnöke és több társa ellen. A miskolci volt MSZMP-székház értékesítésével összefüggésben nyomoznak, de más ingatlannal kapcsolatos kérdéseket is vizsgálnak.

Hivatali visszaéléssel gyanúsították meg Mór fideszes polgármesterét, Fenyves Pétert egy 2007-es ingatlanügy kapcsán, mert a vevőnek jogtalan előnyt biztosító határozatot terjesztett a testület elé.

Hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás vétsége miatt emeltek vádat Czaun János (Fidesz) veszprémi alpolgármester ellen, mert a szolgálati gépkocsiját magáncélra vette igénybe.

Elfogultsággal vádolta a bíróságokat és az ügyészségeket
Elfogultsággal vádolta a bíróságokat és az ügyészségeket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.