Az EBRD értékesíti HospInvest-részesedését

Információink szerint komoly veszteséggel, de szabadulni kíván az EBRD a HospInvestben 2007-ben négymillió euróért szerzett 30 százalékos részesedésétől.

Eladja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a HospInvest Zrt.-ben lévő 30 százalékos tulajdonrészét, amelyért 2007-ben négymillió eurót (mai áron 1,2 milliárd forintot) fizetett - értesült a Népszabadság. A mintegy 120-150 birtokában lévő részvény névértéke darabonként egymillió forint, a londoni székhelyű pénzintézet ma ennyiért hajlandó túladni azokon, azaz komoly veszteséget szenved az üzleten. Az adásvétel hírét az EBRD magyarországi irodájának igazgatója, Hargitai Zsuzsa sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Kollányi Gábor, a HospInvest egyik magyar tulajdonosa lapunknak elismerte, hogy folynak tárgyalások a tulajdonosi szerkezet átalakításáról, de korainak tartja, hogy a részletekről beszéljen. Mint mondta: az új befektető friss tőkét hoz a cégnek, de azt még nem tudni, milyen üzleti modellben.

Az európai pénzintézet első alelnöke, Varel Freeman 2007 szeptemberében történelmi pillanatnak minősítette a befektetést, mivel a banknak ez volt az első invesztíciója az egészségügyi szektorban. Az alelnök az EBRD-t türelmes befektetőként jellemezte, s mintegy 5-7 évre tervezte az együttműködést. A HospInvest Zrt. körüli - elsősorban az egri Markhot Ferenc Kórház működtetési privatizációja kapcsán kirobbant - botrányokat nehezen viselték a bankárok. Ráadásul az egri kórházcsata erőn felüli költekezésre kényszerítette a tulajdonosokat, hiszen ők fizették a dolgozók végkielégítését. Eközben a betegek száma - így nyilván a bevétel is - csökkent.

Információink szerint egy hazai tulajdonos, az Ispotály Holding is kiválhat a HospInvestből, melyet rendre szorongatnak a hitelezők. Nyáron a TEVA a sajtóban is jelezte, hogy él a felszámolási eljárás lehetőségével a cégbíróságon. Úgy tudjuk, akkor rendezte a HospInvest a követelést, az egyensúlyt azonban a gyógyszerpiacon sem sikerült tartósítani. Úgy tudjuk, csütörtökön a HospInvest Zrt. igazgatótanácsi ülésének napirendjén szerepel a külső befektető bevonása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.