Éhségsztrájk a magániskoláért

Folytatódik a harc a hatóságok és a Tizenkét Karátos Magániskola vezetői között. Az iskola vitatja és perli a megszüntetését elrendelő határozatokat. A szülők éhségsztrájkba kezdtek, a diákok ugyanoda járnak, a tanítás folyik, mintha mi sem történt volna. Az érettségi előtt állóknak viszont már el kellett hagyniuk a Tizenkét Karátost.

- Bármeddig hajlandók vagyunk éhségsztrájkolni, és ha kell, a strasbourgi emberi jogi bíróságig is elmegyünk - mondta egy felháborodott szülő tegnap a megszüntetni rendelt Tizenkét Karátos iskola sajtótájékoztatóján. Gyermekeiknek is jár az esély az érettségire való nyugodt felkészüléshez, amit a hatóságok most elvettek tőlük - érveltek. Állításuk szerint az Oktatási Hivatal (OH) március 5-én kelt leveléből értesültek, hogy iskolájuk - a Fővárosi Önkormányzat és a Regionális Államigazgatási Hivatal döntései nyomán - jogilag már nem is létezik, gyerekeiket máshová kell vinniük. Az iskola vezetői addig nem jelezték, hogy "gond lehet" a működéssel, pedig ekkorra már több figyelmeztető és büntető határozat is született az intézmény ellen. Igaz, jogosságukat a vezetők mind a mai napig vitatják, többségüket semmisnek tartják.

A szülők a hatóságokat hibáztatják.

- Hogyan fordulhat elő, hogy a hivatalok a tanév vége előtt "robbantják szét" az iskolánkat? Elképesztő, hogy más intézménybe átirányított érettségizőknek - 46 diák - évzáró vizsgát kell tenniük az érettségi évében. Ráadásul - állítják - a kijelölt fogadó iskolában, a Budai Középiskolában sem várja megnyugtató helyzet a fiatalokat; az intézmény csak magántanulói jogviszonyt hajlandó velük létesíteni. Ezt azonban Ács Katalin, a Budai Középiskola igazgatója lapunknak cáfolta, mondván: az érintett diákok, illetve a kiskorúak szülei kértek magántanulói jogviszonyt, nem lenne akadálya annak, hogy átlagos státusba kerüljenek.

- Az oktatás a Tizenkét Karátos Magániskolában az öszszes tiltó határozat ellenére folytatódik. A nem érettségiző évfolyamok diákjai ma is bejárnak - erősítette meg lapunknak Marossy Endréné iskolaigazgató. Eközben - annak ellenére, hogy perre is mennek a hivatalokkal - a diákoknak keresik a helyet más iskolákban. Szakértők nem tartják kizártnak, hogy miközben a diákok egy másik iskolával létesítenek magántanulói jogviszonyt, "korrepetálásra" továbbra is a Tizenkét Karátosba járhatnak, azaz ott fejezhetik be a tanévet. A szülők, úgy tűnik, továbbra is hajlandók fizetni a tanulók utáni borsos tandíjat, és arról sem hallottunk, hogy valaki visszakövetelné a már beszedett pénzt.

Bakonyi László, az OH elnöke kérdésünkre elmondta: az iskola eredményeiben vagy szakmai munkájában nem találtak súlyosabb kifogásolnivalót. Miután azonban a Fővárosi Önkormányzat - majd másodfokon a Regionális Államigazgatási Hivatal - törölte az intézményt, az OH-nak meg kellett tennie a rá háruló lépéseket. Azaz: visszavonta az iskola azonosítóját.

Az éhségsztrájkban mindazonáltal jelenleg hat szülő vesz részt. Ők reggeltől késő délutánig az intézményben tartózkodnak, és vízen kívül nem vesznek magukhoz táplálékot. Megtudtuk: egy hétig biztosan kitartanak, s ha a folyamat elhúzódik, más szülők is bekapcsolódnak.

Szülők tartózkodnak reggeltől délutánig a folyosón, az intézménybezárás elleni tiltakozásul nem vesznek magukhoz táplálékot
Szülők tartózkodnak reggeltől délutánig a folyosón, az intézménybezárás elleni tiltakozásul nem vesznek magukhoz táplálékot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.