'Két hetünk van, nem húzzuk az időt'

Ha nem kapja meg a bizalmatlansági indítvánnyal együtt benyújtott új kormányfő személye a szükséges parlamenti többséget, úgy előre hozott választások lehetnek. Simon Gábor az MSZP választmányi elnökeként tagja annak a háromfős delegációnak, amely az új kabinet vezetőjéről tárgyal.

Simon Gábor a Választmány ülésén tájékoztat
Simon Gábor a Választmány ülésén tájékoztat

- Gyurcsány Ferenc választási lehetőség nélkül közölte döntését az elnökséggel a kongreszszus előtti tanácskozáson. Ha egy négyszemközti beszélgetésen előtte kikéri a véleményét, lebeszélte volna?

- Annak örültem volna, ha nem csupán a kongresszus reggelén tájékoztat. Bár azt is tudom, hogy ha érdemi és azonnali döntést igénylő kérdésről vitát nyitunk, akkor hajlamosak vagyunk a polemizálásra. Így lehet, hogy a pártelnök szempontjából ez jó lépés volt.

- Az elnökség vasárnapi ülésén elhangzottak ugyan lehetséges kormányfőjelölti nevek, de sem a frakció, sem a választmány nem foglalt ez ügyben még állást. Milyen felhatalmazással tárgyalnak önök a pártokkal?

- Ahhoz, hogy a végén a kongresszus dönthessen a jelöltről, az elnökségnek és a választmánynak is támogatnia kell a személyt. Ugyanakkor valóban többszereplős játékról van szó, mert a jelöltet és az új kormány programját a frakció fogja megszavazni a parlamentben. Ezért a képviselőcsoport támogatása és egysége is kell az ügyben. Most az elnökséggel van intenzív egyeztetés, elsősorban a személyt, illetve a személy karakterét tekintve. Érdemi ötletelés volt a lehetséges jelöltről, de végleges döntés egyelőre nincs. Megkezdődött a gondolkodás abban is, hogy melyek legyenek a kormányzati struktúra és a program tartalma, annak hangsúlyai.

- Pénzügyi szakembert vagy inkább a nemzet egységét felmutatni képes karaktert keresnek?

- Szándékaink szerint ez egy nemzeti kormány lesz, amely szélesebb bázison szeretne megjelenni, mint amellyel a kisebbségi kormány bírt. Személy szerint olyan kormányfőt látnék szívesen az új kabinet élén, aki a nemzet egységét megjeleníteni képes jelölt.

- Több szereplőt tesznek le az SZDSZ asztalára, vagy egyetlen névről fognak tárgyalni?

- A tárgyalás logikája nem az, hogy viszünk egy desszertlapot és a másik parlamenti erő kiválaszthatja, hogy barackos vagy túrós süteményt szeretne. Abban kell egyetérteni, hogy a kormányfői poszthoz milyen feladatok kapcsolódnak, majd megnézni, hogy erre ki a legmegfelelőbb. Addig kell tárgyalni, amíg nincs megállapodás.

- Ha a jövő vasárnap esedékes miniszterelnök-jelölő kongreszszusig nem sikerül megállapodásra jutni, akkor az MSZP kész belemenni az előre hozott választásokba?

- Két hetünk van arra, hogy választ adjunk arra a kérdésre: lesz-e stabil parlamenti többséget maga mögött tudó kormány vagy sem. Ha a bizalmatlansági indítvánnyal egy időben benyújtott új kormányfői javaslat nem kapja meg a többségi támogatást, az új helyzetet teremt.

- Előre hozott választásokat?

- A közjogi aktusnak megfelelően kell eljárni. Ebben döntés született. Nem húzzuk az időt.

- Ha Gyurcsány Ferenc nem teszi meg bejelentését szombaton, akkor is megkapta volna a küldöttek 85 százalékának támogató voksát, hogy pártelnök maradjon?

- Minden kongresszusnak megvan a maga hangulata. Ennek is megvolt. A miniszterelnök bejelentése felülírt minden korábbi szándékot vagy folyamatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.