Ejtőernyős ereszkedhet Gyurcsány székébe

Békesi László, Glatz Ferenc, Mészáros Tamás és Surányi György - a Népszabadság információja szerint e négy név hangzott el a szocialisták és a szabad demokraták hétfői, az új kormányról és kormányfőről szóló egyeztetésén. Közülük Surányi látszik a legesélyesebbnek.

Nem pártpolitikus lesz Gyurcsány Ferenc utóda - erről állapodott meg hétfői, parlamenti egyeztetésén az MSZP és az SZDSZ tárgyalóküldöttsége.

A szocialisták és a liberálisok alig fél órán át tárgyaltak Gyurcsány Ferenc parlamenti irodájában az új miniszterelnök személyéről, illetve az új kormányprogramról. A konzultáción a szocialista pártot Gyurcsány Ferenc pártelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető és Simon Gábor választmányi elnök képviselte, a liberálisok részéről Fodor Gábor pártelnök, Kóka János frakcióvezető és Horn Gábor ügyvivő vett részt az egyeztetésen.

Forrásaink eleve csak puhatolózó egyeztetésre számítottak, hiszen gyakorlatilag mindkét frakció szabad felhatalmazást adott a tárgyalások megkezdésére - de nem a megállapodásra.

A megbeszélést követően Lendvai Ildikó bejelentette: az MSZP és az SZDSZ megállapodott abban, hogy nem állítják helyre a koalíciót, hanem csak arra törekednek, hogy parlamenti többséget biztosítsanak az új kabinetnek. Abban is egyetértettek, hogy nem egyszerűen csak kormányfőt cserélnek, hanem közjogi értelemben is új kormány alakul. Kérdésre válaszolva a szocialista frakcióvezető nem zárta ki, hogy jelenlegi kormánytagok is szerepet vállaljanak a következő kabinetben, "senki sincs tiltólistán". (E tekintetben eltérő véleményeket is megfogalmaztak a szocialisták, erről bővebben l. a frakcióüléséről szóló írásunkat.) Lendvai azt mondta, hogy olyan embert keresnek, akinek egyszerre van szakmai és társadalmi tekintélye.

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ a Refomszövetség programját tekinti kiindulási alapnak, amit idáig a szocialisták elutasítottak, Lendvai úgy reagált, hogy közös válságkezelő programra van szükség, részint a Reformszövetség, részint más programok alapján. Naponta fognak tárgyalni, és rövid időn belül megállapodhatnak. "Nem látom veszélyét, hogy ne egyeznénk meg" - jegyezte meg.

- Hiteles miniszterelnököt, reformok iránt elkötelezett kormányt és elfogadható reformprogramot kell találni - jelentette ki az egyeztetés után Fodor Gábor. A kormány programjának a Reformszövetség programján kell alapulnia, tette hozzá. A miniszterelnök-jelölttel szemben támasztott legfontosabb elvárás az, hogy visszaszerezze a hitelességet és bizalmat, megnyugtatóan hasson a társadalomra, a gazdaságra és a nemzetközi piacokra egyaránt. E kritériumoknak Fodor szerint többen is megfelelhetnek, ugyanakkor - mint azt kérdésre válaszolva hangsúlyozta - nem az ő dolguk kormánynévsort összeállítani.

A szabad demokraták elnöke azt is értésre adta: az SZDSZ nem vesz részt egy koalícióban, azaz politikusaik nem vállalnak kormánytagságot.

Az egyeztetések a következő napokban folytatódnak, Fodor reményei szerint csütörtökig már megállapodhatnak a jelöltről, két héten belül pedig a kormány összetételéről és programjáról is. Ha nem így történik, a szabad demokraták támogatni fogják az Országgyűlés feloszlatását és az előre hozott választások kiírását.

A Népszabadság értesülése szerint az egyeztetésen legkevesebb négy kormányfőjelölt neve hangzott el. Szocialista forrásaink szerint a listán Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, illetve Surányi György, a jegybank korábbi elnöke szerepel, a liberálisok pedig felvetették Békesi László, a Horn-kormány pénzügyminisztere, a Reformszövetség tagja nevét. Információnk szerint Glatz a liberálisok, Békesi a szocialisták miatt esett ki a szóba jöhető jelöltek közül, Mészáros pedig nem akarja a pozíciót.

Surányi Györggyel kapcsolatban az a hír a legelterjedtebb, hogy csak abban az esetben vállalná a miniszterelnökséget, amennyiben a Fidesz, ha nem is támogatná, de tudomásul venné ezt, ami azt jelenti, hogy kettejük konzultációja elkerülhetetlennek tűnik.

MSZP-frakció: az új kabinet baloldali karakterű legyen

Továbbra is több név forog szocialista körökben, de csak szűk kör ismeri azt a legfeljebb 4-5 főt tartalmazó névsort, amelyen az "első körös" jelöltek szerepelnek.

"Bizonyára jelentősen megnövekedett az elnökségi tagok telefonforgalma a hétvégén" - fogalmazott ironikusan a tegnapi szocialista frakcióülésen mondott beszédében Gyurcsány Ferenc pártelnök, majd forrásaink szerint hozzátette: arra kér minden kedves kollégát, hogy amennyiben "önkéntesen" csatlakozik a háromfős tárgyalódelegációhoz és kalandozik a többi párt között, legalább jelezze, hogy mire jut. Szavait derült zavartság fogadta. A pártelnök részéről állítólag az a kérés is elhangzott, hogy jövő hétfőig a képviselők még egymás között se nagyon beszéljenek a lehetséges jelöltekről - legkésőbb jövő hét elejére meglesz a megoldás. Az MSZP képviselőcsoportjának tegnapi tanácskozásán egyébként a hozzászólók többsége hosszasan méltatta a kormányfő lépését, és csak kevesen kritizálták annak előzetes egyeztetés nélküli jellegét. Lehetséges miniszterelnök-jelöltekről a frakcióülésen nem esett szó, de úgy tudjuk, hogy a szombati elnökségi ülésen elhangzott nevek közül a képviselőcsoportban is Glatz Ferenc egykori MTA-elnököt említik legtöbben megoldásként, aki tegnap az MTI-nek azt mondta: hallotta a híreket, de nem tudja, mennyire kell őket komolyan venni. "Érdeklődéssel figyelem, hogy mi történik, s közben a Reformszövetség újabb anyagán dolgozom" - tette hozzá. Miközben nincs reális esélye jelölésének, a frakció továbbra is fontosnak tartja, hogy az új kabinet baloldali karakterű legyen.

A szocialista megyei elnökök tanácskozásán információink szerint bedobták Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnökének nevét - hozzá kell tenni, hogy Kovács jelölését az elnökség nem támogatná. A számvevők első embere lapunknak annyit mondott: nem keresték meg, s nincsenek is ilyen ambíciói. Szocialista körökben akadnak, akik előre hozott választásban gondolkodnak. Az okok között nem csak azt említik, hogy kútba esik a jelöltről való megállapodás - az új kormány munkáját akadályozhatja az is, hogy - bár rendkívüli ülésszakot tarthatnak -, a hivatalba lépés környékén ér véget a parlament tavaszi ülésszaka és kezdődik a nyári szünet, egészen szeptemberig. Mindeközben a kormánytagok környezetében kitapintható a feszültség, különösen azt követően, hogy a frakcióülésen körvonalazódott az a vélemény, hogy a képviselőcsoportban ülő kormánytagoknak mindenképpen távozniuk kell a kabinetből. (Sz. T. L.)

Az Európai Bizottság tagjai várhatóan helyes irányba tett kezdeményezésként fogják értékelni egy új miniszterelnök kinevezését abban az esetben, ha ez segít Magyarországnak abban, hogy kijöjjön jelenlegi nehéz helyzetéből - jelentette ki kérdésre válaszolva az EU adó- és vámügyi biztosa, az MSZP volt elnöke, egykori külügyminiszter hétfőn. Kovács László szerint sok függ az utód kiválasztásától, akinek nem a párt prominensei közül kellene kikerülnie. Olyan, a reformok iránt elkötelezett szakemberre volna szükség, aki megszerezheti valamelyik kis párt, nagy valószínűséggel az SZDSZ támogatását - közölte a Regionális Újságírók Magyarországról elnevezésű program keretében tartott brüsszeli sajtóbeszélgetésen.

Kiss Péter, Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc rövid megbeszélése
Kiss Péter, Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc rövid megbeszélése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.