Hamisított a munkaügyi főfelügyelő?

Immár hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják Papp Istvánt, az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség decemberben letartóztatott vezetőjét.

A bíróság a múlt héten 90 nappal meghosszabbította a decemberben letartóztatott Papp Istvánnak, az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség (OMMF) elnökének, és Cseke Zoltánnak, a főfelügyelőség törvényességi és ellenőrzési főosztályvezetőjének előzetes fogva tartását - erősítette meg a Népszabadság értesülését Zamecsnik Péter ügyvéd, Papp védője.

Az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a nyomozás érdekeire hivatkozva részleteket nem kívánt nyilvánosságra hozni a hónapok óta tartó eljárás állásáról. Még azt sem, hogy mikorra várható a nyomozás befejezése.

Az NNI egy nevének elhallgatását kérő munkatársától a úgy értesültünk: a közelmúltban megváltoztatták Papp és Cseke gyanúsítását. Négy hónapja hivatali visszaélésért indítottak eljárás ellene: Papp István éppen évértékelő sajtótájékoztatójára készült, amikor az NNI nyomozói irodájában őrizetbe vették, házkutatást tartottak, majd megbilincselve kivezették a munkavédelmi főfelügyelőség székházából.

Valójában egy bejelentés nyomán akkor már hónapok óta vizsgálódott a rendőrség. A Hír Tv már áprilisban beszámolt arról, hogy visszaélés gyanújával nyomoz a rendőrség a munkaügyi főfelügyelőségnél. November közepén őrizetbe vették a közép-magyarországi regionális munkavédelmi felügyelőség négy vezető munkatársát, majd Papp és Cseke őrizetbe vétele, és letartóztatása következett.

A gyanúsítás szerint egyes cégeknél felsőbb utasításra nem is vizsgálódhattak az ellenőrök. Más vállalkozások pedig akkor is megkapták a közbeszerzési eljáráson induláshoz szükséges nullás igazolásokat (miszerint, nem tártak fel náluk semmiféle munkaügyi szabálytalanságot), ha a munkaügyi ellenőrök előzőleg súlyos szabálytalanságokat találtak náluk, bírságoltak, és a cégek be is fizették a bírságot.

A rendőrség egyelőre nem tudja, pontosan hány cég kapott jogosulatlan nullás igazolást, sem azt, hogy hány esetben tiltották meg (és kik) a munkaügyi ellenőröknek "bizonyos cégek" ellenőrzését.

Zamecsnik Péter nem érti, hogy a gyanúsításban felsorolt "vélelmezett törvénysértésekhez" védencének mi köze? Mint mondta: a rendőrség eddig azt vizsgálta, hogy bizonyos kódok (amelyek a munkaügyi ellenőrzések megállapításaira utalnak) miért változtak meg egyes cégek neve mellett, ki és mikor döntött a módosításról, de védence érintettségéről - szerinte - semmiféle kézzelfogható bizonyítékot nem mutattak fel. Arra pedig végképp nincs bizonyíték, hogy a főfelügyelőség vezetői és munkatársaik pénzt fogadtak volna el azért, hogy előnyhöz juttassanak cégeket.

Az ügyben egyelőre kilenc gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség, közöttük egyetlen cégvezető sem található. Rendőrségi forrásunk azonban sejtetni engedte, hogy a nyomozás hátralévő részében a vizsgálat az érintett vállalkozások felelős vezetőinek az érintettségére is kiterjed majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.