A köztársaság becsületét védik

Miskolcon a közelmúltban Pásztor Albert - a cigányságot sértő kijelentései miatt eltávolított, majd rehabilitált rendőrkapitány - mellett tartottak szimpátiatüntetést. A borsodi megyeszékhelyen most a Horváth Aladár vezette Roma Polgárjogi Alapítvány ellenkező előjelű demonstrációt rendez.

A jogvédők március 21-én, az antirasszista világnapon a köztársaság becsülete és alapértékei védelmében "határozottan és szelíden" kívánják kifejezni tiltakozásukat.

Az alapítvány Együtt a rasz-szizmus ellen, a jogállamért! címmel megfogalmazott petíciója szerint egyenes összefüggés van a cigányellenes propaganda és a cigányok elleni támadások között. A jogvédők követelik a kormánytól és az ellenzéktől, hogy védjék meg az alkotmányt és a törvényeket. Az államfőtől elvárják, hogy végre határozottan álljon ki, és tegye nyilvánvalóvá: elfogadhatatlanok a romák elleni szóbeli és fizikai támadások. A rendőrségnek - folytatódik a petíció - álságos tréningek helyett valódi lépéseket kell tennie a cigányellenes, sok esetben jogtalan fizikai erőszakot alkalmazó rendőrökkel szemben. Az ORTT-nek a rasszista propagandát folytató rádió- és tévécsatornák, az ombudsmanoknak pedig a cigányozó közszereplők és köztisztviselők ellen kellene vizsgálatot indítaniuk. Az alapítvány követeli, hogy az egyházak a továbbiakban ne engedjék templomaik és intézményeik falai közé a szélsőjobboldali csoportokat.

A petícióval összhangban roma és nem roma civil szervezetek az antirasszista világnapon a fővárosban, az ORTT előtt tiltakoznak a cigánysággal szembeni uszítás ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.