Orvoslázadás a Sportkórházban

Etikai, szakmai és büntetőjogi felelősséget is felvető vádakkal illette a nyilvánosság előtt tíz orvostársa, beosztottja a Sportkórház főigazgatóját. Az akciójuktól Berkes István menesztését remélik. Az egészségügyi miniszter vizsgálatot indított.

Betegjogok megsértésével, gazdasági visszaéléssel, okirat-hamisítással vádolja Berkes Istvánt, a Sportkórház főigazgató főorvosát az a levél, amelyet tíz vezető orvos - köztük több osztályvezető főorvos - írt alá. Meggyőződésük, hogy a már meglehetősen hosszú ideje a kórház élén álló főigazgató irányításával nem kerülhetik el a csődöt. Az orvosok az intézményt felügyelő hivatalok, így az egészségügyi tárca, az Önkormányzati Minisztérium, az orvosi kamara és a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőjétől azt kérik: szakmai és emberi alkalmatlansága miatt távolítsák el posztjáról Berkes Istvánt.

Berkes Istvánt nagyon kemény vádakkal illetik beosztottjai
Berkes Istvánt nagyon kemény vádakkal illetik beosztottjai

A főigazgatót azzal is vádolják, hogy gyakran a beteg tudta nélkül az általa vállalt műtétet mással végeztette, majd "fejből", rögtönözve mégis elkészítette a műtéti leírást. Azaz hamis betegdokumentációt készített. Az aláíró orvosok egyike azt mondta: aki műtőbe akar kerülni, annak felírták egy cédulára, hol, melyik forgalmazónál kaphatja meg, amire szükség lehet, és csak akkor kerülhetett sorra, ha mindezt behozta. A nyilatkozó szerint, aki ebben a kórházban biztonságosan akar operálni, az maga vásárol műszereket, eszközöket, mert a főigazgató főorvos a kórház tulajdonában lévőket, hacsak nem maga használta, elzárta.

A tíz orvos által megszólított hivatalok, szakmai szervezetek vezetői nem értik, mi történik a Sportkórházban. Az intézményt fenntartó egészségügyi tárca vezetője, Székely Tamás azonnali vizsgálatot rendelt el, s a helyszínre küldte tájékozódni a minisztérium jogászát, valamint az egészségbiztosító ellenőreit is. Lapunknak azt mondta: a jövő hét végére várja a jelentést. Az Egészségbiztosítási Felügyelet elnökét kérte, tájékozódjon: sérültek-e betegjogok a kórházban.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István is azonnal lépett. Fölajánlotta, hogy közvetít az orvoscsoport és a főigazgató viszályában, illetve, ha valóban sérültek az etikai szabályok, eljárást kezdeményeznek.

A lapunk által megkérdezett jogászok szerint, ha a tíz orvos állításai igazolhatók, akkor etikai, szakmai és végső soron büntetőjogi vétkek miatt is felelősségre vonható a főigazgató főorvos. De ehhez az aláíróknak bizonyítaniuk kell.

Berkes István főigazgató többszöri keresésünk ellenére lapzártánkig nem nyilatkozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.