Se főbíró, se helyettes

Vezetés nélkül marad a Legfelsőbb Bíróság: főbírót tavaly június óta nem sikerült választani, a helyettese nyugdíjba megy, az új helyettesnek jelölt Zanathy János kinevezését pedig tegnap megtagadta az államfő.

Nem nevezi ki az LB elnökhelyettesének javasolt Zanathy Jánost az államfő, mert álláspontja szerint e posztra csak az LB elnöke jelölhetne - tette közzé a döntést a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH). E tisztség viszont tavaly június óta betöltetlen, a hónap végén pedig az elnöki jogköröket gyakorló Kaposvári Bertalan elnökhelyettes is nyugállományba vonul. Vagyis: az LB - amíg Sólyom László nem talál főbírójelöltet - végképp döntésre jogosult vezető nélkül marad.

Kaposvári március 17-én juttatta el javaslatát az államfőnek, ő azonban az alkotmány alapján úgy ítélte meg, hogy az LB elnökhelyettesi posztjára kizárólag az "igazi" elnök jogosult jelöltet megnevezni. Az elnökhelyettesnek nincs ilyen hatásköre, ezért Sólyomnak a kinevezést - az előterjesztés érdemi vizsgálata nélkül - meg kellett tagadnia. Kaposvári egyébként Zanathy személyében olyan, a szocialista körökhöz közel állónak tartott személyt nevezett meg utódjaként, aki ellen az LB bírái aláírásgyűjtésbe kezdtek, és teljes ülésen kívántak tiltakozni. Az elnökhelyettesi posztra az LB két másik bírája is pályázott.

A KEH közleményében tudatja: Sólyom a lehető legrövidebb időn belül újabb főbírójelöltet állít, és reméli, hogy az LB elnökét mihamarabb sikerül megválasztani. Azt azonban már többször világossá tette, hogy nem egyeztet a pártokkal. Így megtörténhet, hogy Baka László, illetve Havasiné Orbán Mária után a következő jelölt sem kap kétharmados támogatottságot.

Az ítélkezési tevékenységben nem okoz túl nagy zavarokat, hogy az LB-nek április 1-jétől nem lesz sem elnöke, sem elnökhelyettese, mert a beérkező ügyeket a kollégiumvezetők szignálják. Ám senki nem marad, aki nagyobb összegű számlákat írjon alá vagy humánpolitikai kérdésekben döntsön. Így elvileg gépkocsivezetőt sem lehet felvenni, de bírót bizonyosan nem fognak sem kinevezni, sem felmenteni.

Az interregnum akár több hónapig fennmaradhat, ami már az LB működőképességét veszélyeztetheti. Hiába folyik ugyanis az ítélkezés rendben, ha nincs olyan felelős személy, aki a gazdálkodási vagy személyzeti kérdésekben dönthetne. Bár a szervezeti és működési szabályzat szerint az elnök és az elnökhelyettes távollétében a rangidős kollégiumvezető járhat el, ám ez a belső szabályzat a kizárólagos elnöki hatáskörök gyakorlására őt nem jogosíthatja fel.

Ha az államfő következő jelöltje is kudarcot vallana, őszig is elhúzódhat az átmeneti állapot. Ezért érdemes lenne megfontolnia, hogy hasonló megoldást válasszon, mint elődje a rendszerváltozás idején. Akkor az államfő azt javasolta a parlamentnek, hogy - az új főbíró és legfőbb ügyész megválasztásáig - átmenetileg bízzon meg határozattal két személyt az LB, illetve a Legfőbb Ügyészség vezetésével.

Magányos Justitia a Legfelsőbb Bíróság székhelyén
Magányos Justitia a Legfelsőbb Bíróság székhelyén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.