Szalagszámláló az állambiztonsági adattárakban

Tizennyolc mágnesszalag biztosan megvan - ám a pártállami titkosszolgálatok nyilvántartásai közül továbbra is hiányzik a hírszerzési adattár. Pontosabban van egy rejtélyes merevlemez az Információs Hivatalnál, a titokminiszter szerint azonban kétséges, hogy ez azonos a kutatók által hiányolt nyilvántartással.

A Nemzetbiztonsági Hivatalban hamarosan megkezdi munkáját az a munkacsoport, amelynek feladata az állambiztonsági nyilvántartásokat tartalmazó mágnesszalagok átvizsgálása, az azokon tárolt információk lehetőség szerinti kinyerése, archiválása - mondta a Parlamentben Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkár, akit az SZDSZ-es Gulyás József kérdezett a bizottságról. A munka civil kontroll mellett zajlik majd: a Kenedi János kutató által delegált szakértőket is meghívták a testületbe.

Az, hogy a bizottság ténylegesesen is megkezdhesse a munkát, több hétbe is beletelhet, mert a civil tagok nemzetbiztonsági ellenőrzése csak most kezdődött meg. Egyelőre nem is világos, hogy mire lesz felhatalmazása a testületnek. Kérdés, hogy csak az NBH-nál őrzött 18 mágnesszalag feldolgozásának ellenőrzése lesz-e a feladatuk (amelyek a célszemélyek, az ügynökök, a kémelhárítók adattárát, valamint az előzetes, illetve bizalmas nyomozások adatait tartalmazzák), vagy beengedik őket az Információs Hivatalhoz (IH) is.

Az elmúlt hetekben ellentmondásos információk jelentek meg ugyanis azzal kapcsolatosan, hogy létezik-e az a bizonyos tizenkilencedik mágnesszalag ("I" adattár), amelyről Ungváry Krisztián történész azt állította: a kezében fogta, amikor az IH-ban járt az iratfeltáró bizottság tagjaként. Megkeresésünkre Ungváry most úgy pontosította korábbi nyilatkozatát: egy olyan tárgyat látott az IH-ban, amelyről azt mondták neki, hogy az az "I" adattár. "Ez a tárgy leginkább egy merevlemezre hasonlított. Ez egy kazetta volt, amiről én azt gondoltam, hogy ez a mágnesszalag. A mágnesszalag kifejezés annyiból megtévesztő, hogy mágneses adathordozó lehet szalagon és lemezen is. Amit én láttam, az bizonyára lemez volt."

Szilvásy György titokminiszter (aki korábban a tizenkilencedik mágnesszalag létezését firtató kérdésünkre azt válaszolta, hogy nem tudnak róla), az "I" nyilvántartással kapcsolatban feltett újabb kérdéseinkre válaszolva megerősítette: az "I" adattárat tartalmazó mágnesszalag nincs az IH birtokában, "a felkutatására tett intézkedések nem jártak sikerrel". - Miután Ungváry Krisztián elismerte tévedését, a mágnesszalagok számáról (18) nincs vita a szolgálatok, illetve a bizottság szakértői között - mondta érdeklődésünkre a miniszter. Arra a kérdésre, hogy akkor milyen adathordozón van az "I" adattár, a titokminiszter azt felelte: "a Kenedi-bizottság jelentésében foglaltaknak megfelelően elektronikus formában, a BM által 1990-ben átmásolt, jelenleg nem olvasható vincseszteren (számítógépes merevlemezen - a szerk.). Az adattartalom hitelessége (azonossága az "I" adattárral) kétséges."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.