Visszaúton az egri kórház

Érvénytelennek nyilvánította a Heves Megyei Önkormányzat és a HospInvest Zrt. között a megyei kórház működtetéséről szóló szerződést tegnap a Nógrád Megyei Bíróság. Az ítélet nem jogerős.

A Heves Megyei Önkormányzat saját vagyonrendeletét sértette meg, amikor érvényesnek nyilvánította a HospInvest Zrt. pályázatát az egri kórház működtetésére. A hiba nem volt nagy, de a jelek szerint végzetes is lehet. Amit tüntetések és a kórházvédő mozgalom nem tudott elérni, egy bírói ítélet igen: a Markhot Ferenc Kórház működtetését rögzítő szerződést első fokon megsemmisítette. A pályázati anyagban a magáncég csak két évre visszamenőleg igazolta, hogy nincsen banki tartozása, s arról is csak pótlólag nyújtott be dokumentumot, hogy nincs határidőn túli követelés a számlájukon - indokolta döntését a Nógrád Megyei Bíróság. Az ítélet szerint érvénytelen pályázatra nem alapozható érvényes szerződés.

Az egri Markhot Ferenc Kórház - bizonytalan a működtetése
Az egri Markhot Ferenc Kórház - bizonytalan a működtetése

Korábban az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal szintén a bankgarancia körüli hiányosságok miatt perelt, s a megyei bíróság szeptemberben jogerősen érvénytelenítette is a kórház működtetésének privatizációjára kiírt pályázatot. A működési szerződés érvényességét azonban ez nem érintette, így azt külön eljárásban támadta meg a fideszes többségű egri önkormányzat. A szerződő megyei közgyűlésben baloldali többség van. A Nógrád Megyei Bíróság elutasította a HospInvest viszontkeresetét, amelyben másfél milliárd forintos kártérítést kért az egri önkormányzattól, mert nem bizonyították a károkozást.

A szerződés érvénytelenségéről szóló döntés ellen a HospInvest fellebbez - reagált Kollányi Gábor elnök. Szerintük törvényesen jártak el. Sós Tamás, a Heves Megyei Önkormányzat elnöke közölte, az ítélet elemzése alapján döntenek arról, hogy fellebbeznek-e. Habis László, Eger jobboldali polgármestere szerint a kórház ügye a bírósági döntéssel viszszatért a startvonalra, s újra lehet arról beszélni, milyen fenntartású megyei kórházra van szükség Egerben. Javasolja, hogy a megye és a város üljön tárgyalóasztalhoz.

- Számos megoldás szóba jöhet a közös üzemeltetéstől kezdve a várossal külön megkötött finanszírozási szerződésig - mondta a polgármester.

Az átalakítás alatt a gyógyítás szünetelne

Ha ez a ítélet már jogerős lenne, nem adna mozgásteret, a kórházat vissza kellene adni, de teljességgel már nem állítható vissza az eredeti állapot - mondta Simon Tamás, egészségüggyel foglakozó ügyvéd. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke szerint, ha jogerősen is ez az ítélet születik, akkor költségvetési intézménnyé kell visszaalakulnia a Markhotnak, amivel iskolát teremtene, mert ilyenre még nem volt példa. Ha a döntés már jogerős lenne, a munkavállalók szerződése megszűnne, a beszállítói szerződések érvénytelenné válnának, s nem tudni, ki fizetne a szállítóknak. A kórház elveszítené működtetési engedélyét, ezzel együtt a finanszírozási szerződését is. Nem tisztázott az sem, hogy a szerződésbontás után ki működtetné a kórházat. A megye már megszüntette önkormányzati intézményként, kifizette az érintett dolgozóknak a végkielégítéseket. S amíg a választ megtalálják a jogászok, az ÁNTSZ valószínűleg az ellátás biztonsága érdekében átirányítaná a betegeket más, közeli kórházakba. Azaz elképzelhető, hogy a visszaalakítás hónapjaiban nem lenne megyei kórháza a városnak. (D. A. N.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.