A sértődött fővárosi MSZP meglepetéseket okozhat

Tisztújító kongresszust tart a hétvégén az MSZP - a felső vezetői posztok közül csak a pártelnöki székért nincs verseny. Nagy átrendeződés nem várható, vesztesek lehetnek.

Hétvégén tartja tisztújító kongresszusát az MSZP. A pártelnöki székre egyedüli jelölt Gyurcsány Ferenc kormányfő (kapott jelölést Lendvai Ildikó frakcióvezető és Szekeres Imre honvédelmi miniszter is, de mindketten jelezték: nem élnek a lehetőséggel). A két elnökhelyettesi posztért viszont már hárman: Szekeres Imre, Juhász Ferenc és új jelöltként Lamperth Mónika elnöki kabinetvezető száll harcba. Szekeres sikere biztosra vehető, Juhász viszont könnyen "lecsoroghat", sőt, akár "több emeletet is zuhanhat".

Szekeres Imre és Lamperth Mónika - az elnökhelyettesi posztért szállnak harcba
Szekeres Imre és Lamperth Mónika - az elnökhelyettesi posztért szállnak harcba

Elképzelhető, hogy alelnöki vagy elnökségi helyre sem fér be. Ezt vetíti előre, hogy a jelölőbizottsági meghallgatásán alig kapta meg a szavazólapra való felkerüléshez szükséges többséget. Többen azt mondják ugyanis, hogy nem élt az elnökhelyettesi poszt nyújtotta lehetőségekkel, érdemi pártszervezői munkát alig végzett. Tény ugyanakkor, hogy Juhász több vidéki bázis támogatását is bírja, és információink szerint nem mellette álló budapestiek is rendre szétszavaznak a kongresszusokon, így Juhászt még nem lehet leírni. Ha viszont elbukja az elnökhelyettesi posztot, valószínűsíthető, hogy semmilyen más pártvezetői funkcióra sem számíthat.

Az MSZP alapszabálya nem maximalizálja ugyan az alelnökök számát, de az elnökség szándékai szerint "csak" hármat választhatnak. A jelenlegi alelnökök (Kiss Péter, Hiller István, Ujhelyi István) újraindulnak, és belejelentkezett az egyik helyre Mesterházy Attila is. Az, hogy a Burány Sándor fejlesztésügyi államtitkár által irányított budapesti pártszövetség kit szavaz meg négyük közül, állítólag még nem dőlt el, pedig döntő lehet. Azt hallani, hogy Ujhelyit és Mesterházyt biztos, de beígérték a voksokat Hillernek és Kissnek is. Tény, hogy a fővárosi MSZP Hagyó Miklós-féle szárnya öszszerúgta a port a kormánnyal, így Kiss Péterrel is.

Állítólag a konfliktus egyik kiindulópontja, hogy a kabinet nem állt ki a fővárosiak elképzelései mellett például távhő-ügyben. Hagyó egy internetes interjújában (Stop.hu) üzent is. Azt mondta: nem elégedettek a "kormányzati pozícióban lévő budapesti politikustársaikkal". A kancelláriaminiszter alelnöki helye mégsem lehet veszélyben, Kiss Péter a párt emblematikus figurája, aki nagyon érzi az MSZP belső rezdüléseit. Így viszont a volt pártelnök, Hiller, illetve Mesterházy és Ujhelyi között lesz komoly verseny.

Az elnökségi tagságért nagyobb a tülekedés. Gráf József agrárminiszter már jelezte, hogy nem kér mandátumot, Mandur László pedig nem kapta meg a támogatást az újrainduláshoz. Versenybe száll viszont Puch László volt pénztárnok, közlekedési államtitkár és Baranya megyei elnök (szinte biztos sikerrel) és Veres János pénzügyminiszter, a szabolcsi szövetség vezetője. Izgalmassá teszi a helyzetet, hogy szinte tapintható az ellentét a budapesti szövetség és Veres között. Ennek egyik oka, hogy a szabolcsiak - bár támogatást ígértek - mégsem segítették előrébb a szocialista EP-listán a fővárosiak által tolt Kökény Mihályt.

Szintén elnökségi tagságra aspirál Szabó Vilmos, Gőgös Zoltán, Oláh Lajos és Tóbiás József - közülük azonban többen várhatóan vissza fognak lépni. Ha Mesterházy Attila lesz kénytelen alelnökség helyett "sima" elnökségi tagságért versenyezni, ő már nem számíthat az ifjúsági kvótára sem - nem úgy Ujhelyi István. Ifjúsági kvótán egyébként Varga László és Bárándy Gergely futhat be, miután az EP-listán is hátraszoruló Harangozó Gábor várhatóan visszalép a kvótás indulástól. Női kvótán Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár biztos nyertes, Pest megye erősen "futtatja" Szabóné Müller Tímeát is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.