Növekvő gyógyszerárak

Megszűnik egyes, az allergiára ható gyógykészítmények támogatása április elsejétől. A betegek, ha nem váltanak időben terápiát, a kormányzati megszorító csomaggal átlagosan tízszázalékos térítésidíj-növekedésre számíthatnak.

Az idei szezonban nemcsak a pollenek, de a patikai árak is gondot okoznak majd az allergiásoknak. Három terápiás csoportban szinte teljesen megszűnik, további hatban pedig jelentősen csökken a társadalombiztosítási támogatás - derül ki a Népszabadság birtokában lévő, az április elsejétől hatályos gyógyszerárváltozásokat tartalmazó jogszabály-tervezetből.

A legdurvább áremelésre az allergia- és az asztmagyógyszerekre szorulók számíthatnak áprilistól. Ebben a körben az egészségbiztosító megszünteti a hatóanyagok alacsonyabb támogatási kulcsait, és csak a betegség legsúlyosabb formáiban adható szteroidok esetében hagyja meg a kiemelt támogatás lehetőségét. Minden egyéb készítményért - kivéve a gyulladáscsökkentő corticosteroidokat, amelyeknél 25 százalékos az ártámogatás - teljes árat kell majd fizetni. Eddig ezen orvosságok árának a felét állta a társadalombiztosítás.

A szívgyógyszerek 85 százalékos támogatásának 80 százalékra csökkentésével hatmilliárd forintos megtakarításra számít a kormány. Az egészségügyi tárca szerint az érintett termékkörben jelenleg is átlagosan 343 forint egy doboz ára, a változás után pedig 446 forint lesz - derül ki a lapunk birtokába került jogszabály-tervezetből.

Nagyobb lesz a gyomorbetegek vesztesége, a fekélygyógyszerek, illetve az egyéb savlekötők támogatását egységesítik, azaz a korábbi 85 és 70 százalékos kulcsok helyett ezek a szerek 55 százalékos árkiegészítést kapnak.

A súlyos betegeknek, akik eddig csak szakorvosi ajánlásra kaphattak 85 százalékos támogatással ilyen szereket, a jövőben 405 forint helyett 1163 forintot kell majd fizetniük. Kiemelt, 90 százalékos támogatással csak akkor juthatnak a szereikhez, ha az olcsóbb, de magasabb térítési díjú bizonyítottan nem vált be.

Az úgynevezett "agyfényesítők" (például a Nootropil, a Trentál, a Doxium), amelyek hatásosságát nem támasztják alá tudományos bizonyítékok, nem kapnak támogatást. A Cavinton térítési díja megnő, mert a korábbi 55 százalékos árkiegészítést 25 százalékra mérséklik. A szerért jelenleg 755 forintot, a következő hónaptól már 1256 forintot kell fizetni.

Ezeket a gyógyszereket az egészségügyi minisztérium jogszabálytervezete az agyérkatasztrófával fenyegetett betegek kezelésében acetilszaliciláttal helyettesítené, és a készítmények árához továbbra is 50 százalékos támogatást adna.

Az onkológiai betegségekben alkalmazott vörösvérsejtképzést serkentő szerek csoportjában már megjelentek az első, úgynevezett bisimilar (egyénre szabható, biológiai alkotókat tartalmazó) gyógyszerek generikumai. Ugyanakkor ezeknek a készítményeknek az ára mintegy 30 százalékkal kevesebb a már piacon lévőknél. Az új betegeknek azonban már csak ezeket a készítményeket lehet majd felírni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.