Rendőr visz gyógyszert a tanyavilágba

A Bács-Kiskun megyei rendőrök ez évtől a tanyavilágban is járőröznek. Az úgynevezett területfelelősi szolgálat illetékesei rendszeresen látogatják a külterületeken egyedül élő idős embereket.

- De jó, hogy jöttek, már úgy hiányoztak! - kiáltott fel a hetvenhat éves Farkas Józsefné, amikor belépett szobájába Sárik Balázsné rendőr hadnagy, valamint a kiskunhalasi szociális intézmény egyik gondozója. A hetvenhat éves asszony a Kiskunhalas és Zsana közötti fenyőerdő mellett lévő tanyán él. Itt nőtt fel, itt művelte a szülei földjeit, majd tizenhét évig ápolta lebénult édesanyját. Azt mondja, bár a sok munkától már félig megnyomorodott, mégsem akar a városba költözni. Pedig a nehezen mozgó aszszony nemrégen napközben arra lett figyelmes, hogy egy autó állt meg a tanya mellett, többen kiszálltak belőle, körbejárták a birtokot, nézelődtek, egyikük pedig benyitott a gazdasági épületbe.

- Láttam, hogy rosszban sántikálnak, ezért azt kiabáltam, hogy megjegyeztem a rendszámot, és hívom a rendőröket, mire az idegenek viszszaszaladtak az autóhoz és elhajtottak - mondja Farkas Józsefné, miközben rámosolyog a rendőrnőre, aki megtanította az ilyen vészhelyzetekben szükséges viselkedésre. Az idős asszonynak csak egy kívánsága van: jöjjenek hozzá sűrűbben az egyenruhások, amikor pedig éjszaka erre járőröznek, akkor villantsák meg a fényszórójukat, hogy megnyugodjon, nem idegenek járják a környéket.

Kátay Balázsné sem akarja elhagyni az egykor virágzó, Kiskunhalas melletti birtokát, pedig a környék már évek óta lakatlan. Ráadásul az idős, közelmúltban megözvegyült aszszonynak a múlt év végén két arra tévedt idegen kihasználta a jóhiszeműségét. Vizet kértek tőle, ezért beengedte őket az udvarába, aztán elbeszélgetett velük. Az asszony csak később vette észre, hogy eltűnt a konyhaajtó mögötti szegre akasztott táskája, benne az előző hónapban megspórolt néhány ezressel meg a délelőtt kézbesített ötvennégyezer forint nyugdíjával.

A nyolcvanhét éves Hegedűs Józsefné most is fürgén mozog. Hét gyermeket nevelt fel a Halas és Kecel közötti térségben fekvő tanyáján. Megfordult a fejében, hogy beköltözik a városba, de amióta rendszeresen látogatják a járőrök, maradni akar. Amikor a rendőr hadnagy megérkezik hozzá, Hegedűs néni arca felragyog, étellel, édességgel kínálja a rendőrt, s azt mondja: nem kell neki semmit sem hozni, csak jöjjenek el gyakrabban, hiszen az embernek beszélgetnie is kell néha.

- Ezek az idős emberek visszaadták a rendőri munkába vetett hitemet, és mivel ők a személyes tragédiáik és a nehéz körülmények ellenére sem vesztették el az életszeretetüket, nekem is példát adnak arra, hogy az ember erős akarattal, önfegyelemmel leküzdheti gondjait - mondja Sárik Balázsné hadnagy, akinek ez évtől bővültek a feladatai. Ő felügyeli a járőröket és végzi a területfelelősi szolgálattal kapcsolatos teendőket. Az irodai munkája mellett hetente ellátogat a programban érintettekhez, beszerzi számukra a legfontosabbakat, és felkészíti őket a veszélyes helyzetekre.

Bács megyében mintegy nyolcszáz tanyasit vontak be a területfelelősi szolgálat megfigyeltjeinek körébe. A körzeti megbízottaknak a szolgálati naplóba bejegyzést kell készíteniük a segítségnyújtásról és a látogatásokról.

A körzetek között a Kiskunhalas és a szerb határ közti tanyavilágban gyakran felbukkannak illegális bevándorlók, s errefelé gyakoriak a vagyon elleni bűncselekmények - tudtuk meg Vakulya Ottó főkapitány-helyettestől, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatójától. Érdeklődésünkre elmondta: az állampolgárok biztonságérzetét - sokak mellett - a rendőrök teremthetik meg, ezért pedig meg kell dolgozni, elsősorban a rendszeres jelenléttel. Hozzátette: értelemszerűen ezzel a bűnmegelőzési munka is kibővül, hiszen ezek a többségükben idős emberek másfajta segítséget igényelnek - ezért történt már nemegyszer, hogy a rendőrök intézkedtek tüzelőanyag vagy éppen gyógyszer sürgős beszerzéséről is.

Sárik Balázsné hadnagy - az idős emberek visszaadták a rendőri munkába vetett hitét
Sárik Balázsné hadnagy - az idős emberek visszaadták a rendőri munkába vetett hitét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.