Főnök a lángok között

Közönséges halandó sohasem mászik be körülnézni egy olyan raktárba, ahol kétszázhatvan tonnányi maghéj ég kitartóan és csillapíthatatlanul, olyan forróságot árasztva magából, mint egy kohó. Ráadásul szinte lehetetlenség eloltani, mert ez az anyag a súlyánál és összetételénél fogva összetapad - így nem járja át a víz. Hétköznapi ember nem éli át azt a pillanatot, amikor a lángoló maghéjraktárban megolvad sisakján az egyébként hőállóra tervezett plexilemez. VIDEÓ

Az efféle poklokba Nagy Imre alezredes, a nyírbátori tűzoltóság parancsnoka a hivatásánál fogva bejáratos. Bár ötvenhét éves elmúlt, ha a szükség megkívánja, a mai napig együtt vonul kollégáival tüzet oltani, s apróbb karcolásoktól, horzsolásoktól eltekintve még nem sérült meg soha. Gyermekkori álma volt, hogy tűzoltó legyen. Az ötvenes évek végén ugyanis Nagykállóban egy nádfedeles házat látott égni, majd oltani, s olyannyira megbabonázta a helyszínre siető tűzoltók derekas munkája, hogy eldöntötte: ha nagy lesz, közéjük áll.

Nagy Imre 1976-ban, érettségizett autószerelő végzettséggel került a nyíregyházi tűzoltósághoz, elvégezte a tiszti iskolát, majd szolgált Vásárosnaményban. A nyírbátori állományt 1993 óta vezeti, a Langlovagok.hu elnevezésű tűzoltóportál által meghirdetett országos pályázaton - beosztottjai egyhangú ajánlására - pedig a közelmúltban nyerte el az Év tűzoltója 2008 címet. Az indoklásban az szerepelt: az állomány szerint kevés az olyan parancsnok, aki ennyi gondot fordítana a lehető legjobb munkakörülmények biztosítására és egyéni problémáik megoldására, mint Nagy Imre.

- A főnök jobban örül ennek a kitüntetésnek, mintha kapott volna kétmillió forintot! - jegyzi meg Kristóf Imre tűzoltó törzsőrmester, amikor bekísér hozzá minket a nyírbátori laktanyába. A törzsőrmester azt mondja: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében irigyelt létesítmény az övék, mert van benne szauna, jakuzzi, biliárd, fitneszterem és focipálya - s mindez javarészt Nagy Imrének köszönhető.

- Velünk vonul, velünk eszik, velünk mulat, le a kalappal előtte, hogy ilyen jó csapatszellemet hozott össze - folytatja a fiatal törzsőrmester, aki regényes módon került kapcsolatba e hivatással: az életét egyéves korában, 1978-ban mentette meg egy tűzoltó, aki éppen időben kirohant vele egy égő családi házból. Kristóf Imrének ma ez a tűzoltó a feljebbvalója.

Nagy Imre azt javasolja, nézzünk körbe az épületben, hogy képet kaphassunk az életükről. Riasztáskor Dvorák kilencedik szimfóniájának zenéjére vonulnak, amikor visszatérnek, akkor pedig megszólaltatnak egy harangot.

A pár évvel ezelőtt átadott laktanyában katonás rend és tisztaság uralkodik, a járművek is ragyognak, az egyik helyiségben pedig valóban rátalálunk az említett szaunára és jakuzzira.

- Nagy szükség van ezekre - magyarázza Nagy Imre -, hiszen a fiúk rengeteget dolgoznak, és nap mint nap hatalmas stressznek vannak kitéve. Megérdemlik, hogy a pihenésüket kulturáltan és igényesen töltsék.

A tűzoltóságon ugyanis akkor is kemény munka folyik, ha közel s távol egy árva bozóttűz sem akad. A hét minden napjára jut tennivaló: gyakorlati és elméleti foglalkozásokon, próbariasztásokon vesznek részt, karbantartást végeznek, ablakot pucolnak, edzenek, sportolnak, továbbá rendszeresen feltérképezik a különböző gyárakat, üzemeket és intézményeket, hogy e terepszemlék után már ismerős legyen nekik a közeg, ha oltani kell.

Nagy Imre emlékszik élete első vonulására is:

- Újonc voltam még 1976-ban, amikor Kazárbokorba riasztottak, ahol egy disznóól égett. Azóta több ezerszer vonultam már, s majdnem minden egyes tűzesetre emlékszem. Azért fontos ez, mert jó tűzoltó csak akkor lesz az ember, ha a védőfelszerelésen kívül felvértezi magát tapasztalattal is.

Ezen kívül milyen tulajdonságokkal bír a jó tűzoltó?

- Rátermett, bátor és kreatív - sorolja. - Nincs két egyforma tűzeset, ezért minden egyes vonuláson tanulhat valamit az ember.

Van-e, s ha igen, milyen a természete a tűznek? - kérdezzük.

- Ó, hogyne lenne - bólogat -, attól függ, milyen anyag lángol. Vannak nagy és heves tüzek, az ilyen esetekben különösen gyúlékony, robbanékony anyagról lehet szó, azután vannak fekete tüzek, amikor gumi lángol, s megint más jellegű az avartűz. Az efféle tudás azért fontos, mert még a helyszínre sem ér az ember, de a tűz formája alapján már messziről meg tudja állapítani, hogy milyen jellegű beavatkozásra lesz szükség. Annak idején tanítgattam a fiaimat is, nem csoda, hogy a kisebbik tűzoltó lett: a fővárosi tűzoltóságon szolgál.

Nagy Imre azt mondja, az egyik legveszélyesebb tárgy, amellyel a munkájuk során kapcsolatba kerülhetnek, az a felhevült pb-gáz-palack.

- De nincs mese - teszi hozzá -, valakinek azt is ki kell hozni a lángokból. Utána már csak le kell hűteni, s kész.

Ezután elárul egy apró szakmai titkot arról, hogy melyik az a pillanat, amikor a tűz közeléből már a tűzoltó is menekül:

- Ha elkezd fájni a fülünk hegye, akkor zurück! - mondja. - A fülkagyló ugyanis a legérzékenyebb testrészünk, nem bírja a hőterhelést.

Erről persze csak az idősebb tűzoltóknak lehet fogalmuk, akik még régi típusú, részben nyitott sisakot viselnek. A mai fejfedők ugyanis már elfedik a fület. Erről Nagy Imre az újoncoknak sokszor szokott magyarázni, mert úgy véli: neki most már az a dolga, hogy átadja a felhalmozott tudást. Ez az oka annak, hogy - habár az idén februárban nyugdíjba vonulhatott volna a felső korhatár elérésekor - Nyírbátor város vezetésének kérésére az önkormányzati miniszter még öt évvel meghosszabbította a szolgálati idejét.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Nagy Imre az ötvenes évek végén Nagykállóban egy nádfedeles házat látott égni, majd oltani, s olyannyira megbabonázta a helyszínre siető tűzoltók derekas munkája, hogy eldöntötte: ha nagy lesz, közéjük áll.
Nagy Imre az ötvenes évek végén Nagykállóban egy nádfedeles házat látott égni, majd oltani, s olyannyira megbabonázta a helyszínre siető tűzoltók derekas munkája, hogy eldöntötte: ha nagy lesz, közéjük áll.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.