Magyar igazgató az Europol élén?

Az EU bel- és igazságügy-minisztereinek február 26-i szavazásán ugyanannyian támogatták Bánfi Ferenc (52) nyugalmazott rendőr vezérőrnagy kinevezését az Europol élére, mint brit riválisát, Robert Wainwrightot. A jelenleg az Európai Unió 27 nemzetiségű "Határtámogató misszióját" vezető tábornok Odesszából adott telefoninterjút lapunknak.

Szavazategyenlőség miatt nem döntöttek az EU bel- és igazságügy-miniszterei február 26-án a közösség Rendőrségi Hivatala, az Europol új igazgatójának személyéről. Ezért a döntést az április 6-7-i tanácskozására halasztották. A poszt egyik várományosa Bánfi Ferenc nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, aki jelenleg az unió 27 nemzetiségű "Határtámogató misszióját" vezeti Ukrajnában és Moldovában. Bár formailag még három jelölt van versenyben, diplomáciai források szerint a poszt Bánfi és a brit Robert Wainwright közt dőlhet el.

A hágai központú Europolt, az Európai Rendőrségi Hivatalt 1992-ben alapították a tagállamok európai bűnügyi hírszerzői feladatokra. Az ügynökség a tagállamok rendőrségeit, pénzügyőrségeit, bevándorlási hivatalainak munkáját hivatott segíteni a szervezett bűnözés, a fegyver-, a sugárzóanyag-, a kábítószer- és emberkereskedelem, valamint a terrorizmus elleni küzdelemben. Az Europol önállóan nem nyomoz, de részt vehet a tagállamok közös nyomozásaiban, információkkal, elemzésekkel és bűnügyi hírszerzési adatokkal segítheti munkájukat.

A szervezet élén az igazgató áll, akit konszenzussal választanak a tagállamok bel- és igazságügy-miniszterei. Bánfi Ferenc a Népszabadságnak azt mondta: nem kérték fel, hogy induljon, ő döntött a megmérettetés mellett. Elhatározásáról tájékoztatta a magyar kormányt, s támogatták. Egyöntetűen támogatta a pályázatát az összes olyan politikai erő is - mondta -, amely képes lobbizni érte a különböző nemzetközi fórumokon.

Összesen 46-an nyújtották be pályázatukat az Europol igazgatói posztjára. A tagállamok képviselői közül sorsolással ötfős kiválasztási bizottságot alakítottak, amely első körben hét jelöltet tartott alkalmasnak a megmérettetésre. Közülük a magyar és az angol pályázó kapott a bizottságtól "a posztra magasan megfelelt" minősítést, három "megfeleltet", kettő "nem felelt meg".

Bánfi életútjával, rendőri és rendőrségi vezetői, menedzseri tapasztalataival magyarázta, miért pályázta meg az Europol igazgatói székét. Itthon őrmesterként kezdett dolgozni, és az ORFK közbiztonsági főigazgatójaként érte el pályafutása csúcsát. Nemzetközi karrierje csak ezután kezdődött. Előbb a Dél-kelet-Európa 12 országának (és további 20, az együttműködéshez megfigyelőként csatlakozott ország) szervezett bűnözés elleni fellépését koordináló SECI vezetőjeként tűnt fel, majd fél éven át a Kaukázusban egy közös, azerbajdzsáni, grúz, ukrán, moldovai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni központ felállításán dolgozott. Jelenleg az EU valamennyi tagállamának lehetséges részvételével 2005-ben életre hívott Határtámogató misszió vezetőjeként az uniós tagságra is aspiráló Ukrajna és Moldávia rendőrségének, határőrségének és vámőrségének felzárkóztatásán dolgozik, valamint rangidős politikai tanácsadóként segíti az EU különleges képviselőjének tevékenységét.

- Ez az első EU-s misszió, amelyben már a legutóbb csatlakozottak is részt vesznek - magyarázta a tábornok. - Komoly szakmai, diplomáciai és politikai felkészültséget igényel az EU-tagországok bűnüldözési szakembereinek munkáját irányítani, de az elmúlt évek azt bizonyítják, hogy sikeresen oldjuk meg feladatainkat.

Amikor arról kérdeztem, miért akar az Europol igazgatója lenni, azt válaszolta: úgy gondolta, 26 éves vezetői tapasztalata, hét év nemzetközi környezetben szerzett topmenedzseri gyakorlata a legmagasabb szintű megmérettetésre ösztönzi. Kezdetektől figyeli, ismeri az Europol működését, és nagyra tartja annak eredményeit. Ugyanakkor a tagországok által elfogadott stratégiai célt még nem sikerült megvalósítani: az Europol ma még nem tekinthető világklasszis szervezetnek.

- Az Europol nem elég ismert sem szakmai körökben, sem az unió polgárai előtt. Növelni kell az ismertségét és a bizalmi tőkéjét. A szervezett bűnözés, a terrorizmus elleni hatékony együttműködés előfeltétele, hogy az együttműködő partnerek feltétel nélkül bízzanak egymásban. Ma még a nemzeti hatóságok gyakran vonakodnak attól, hogy érzékeny információkat osszanak meg az Europollal - mondta Bánfi, hozzátéve: az Europol számára adott a tagállamok politikai és jogi felhatalmazása mellett a lehető legjobb technikai háttér ahhoz, hogy maximálisan kiszolgálja az egyes nemzeti bűnüldöző hatóságok információigényét. Azonban ma még jobbára a stratégiai elemzések hasznosulnak, amelyeket az unió döntéshozói számára készít az ügynökség. Az egyedi ügyekben dolgozó nyomozók, akik Európa-szerte felveszik a kesztyűt a bűnszervezetekkel szemben, kevésbé ismerik az Europolt, és ez nem az ő hibájuk. Nem tudják, milyen információkat, milyen segítséget kaphatnak az ügynökségtől.

Bánfi szerint az Europolnak a konkrét ügyek felderítéséhez kell az eddiginél gyakorlatiasabb segítséget adnia. Az Europol hatásköre folyamatosan bővül, felhatalmazása van arra, hogy közvetlenül is részt vegyen a tagállamok közös nyomozásaiban, s hogy ilyen eljárásokat kezdeményezzen. Az elmúlt években azonban csak elvétve fordult elő, hogy a tagállamok közös nyomozócsoportot hoztak létre a határokon átnyúló bűnözés felszámolására.

- Az Europolnak kezdeményezőbbnek kell lennie ezen a téren - mondta Bánfi, aki szerint, ha már a végeken a nyomozók is látják, hogy érdemes segítséget kérni Hágától, mert ott nemcsak elvont bűnügyi elemzéseket gyártanak, hanem, ha kell, neveket, rendszámokat, cégkapcsolatokat is feltárnak, s így megkönnyítik a nemzetközi bűnszervezetek "nemzeti lerakatainak" felszámolását, vagyonuk elkobzását, akkor tölti be igazi küldetését a szervezet.

S hogy lesz-e valaha is saját nyomozócsoportja az Europolnak, a ma létező szervezet bázisán létrejöhet-e egy "európai FBI"? Bánfi szerint az EU intézményrendszerének jelenlegi helyzete, a tagállamok szuverenitásukat érintő kérdésekben mutatott érzékenysége ma még nem aktualizálja ezt a kérdést. Sem politikai, sem jogi, sem szakmai támogatást nem kapna egy ilyen gondolat napjainkban.

- Hosszabb távon azonban nem zárom ki ennek a lehetőségét, azonban ma még az Europolnak azért kell dolgoznia, hogy a politikai és jogi felhatalmazásai birtokában elnyerje a szakma bizalmát és támogatását - szögezte le az Europol magyar igazgatójelöltje.

Bánfi Ferenc jelenleg az első uniós misszió vezetője
Bánfi Ferenc jelenleg az első uniós misszió vezetője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.