Szabad a vásár az önkormányzatoknál

Az önkormányzatoknál január óta szabad a vásár: előzetes törvényességi ellenőrzés nélkül hozhatnak rendeletet és határozatot. A kormányoldal és az ellenzék közötti megegyezés hiányában a külső kontroll még jó ideig hiányozhat.

Az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése most már több mint két hónapja szünetel. A közigazgatási hivatalok jogutódaként létrehozott államigazgatási hivatalok jogszabályi felhatalmazás nélkül nem vizsgálhatják ugyanis, hogy a helyi rendeletek és határozatok körül minden rendben van-e. Ennek a lakosságra nézve is igen kellemetlen következményei lehetnek, hiszen a helyhatóságok előzetes külső kontroll nélkül vethetnek ki adókat, vagy dönthetnek ingatlanok értékesítéséről. A rendeleteket utóbb bárki megtámadhatja az AB-nál, de a törvénysértő határozatok miatt csak a megszűnt hivatalok fordulhattak bírósághoz.

Az államigazgatási hivatalok ennek ellenére zavartalanul dolgoznak - állítják kormányzati források. Vagyis: elbírálják a polgármesteri hivatalokban meghozott határozatok ellen benyújtott fellebbezéseket, és intézik például a gyámügyeket, a kisajátítási és az építési ügyeket, a külföldiek ingatlanvásárlási kérelmeit. A hivatalok nem váltak meg azoktól a munkatársaiktól sem - számuk országosan 150-200 lehet -, akik az önkormányzatok ellenőrzését végezték.

Ám most a helyhatóságok maguk dönthetnek arról, hogy a testületi ülések jegyzőkönyveit, a helyi rendeleteket és határozatokat eljuttatják-e a hivatalhoz. Az önkormányzati tárca információi szerint a települések kilenctizede ezt megteszi, bár nem kis részben a polgármester politikai hovatartozásán múlik, hogy milyen kapcsolatot tartanak fenn az államigazgatási hivatallal. A dokumentumokat a szakemberek átvizsgálják és szükség esetén észrevételt tesznek. Az viszont az önkormányzatokon múlik, hogy a felvetésekkel mit kezdenek.

Az AB azért helyezte hatályon kívül a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalok regionális átszervezéséről szóló törvénymódosítást, mert az önkormányzati törvényt feles többséggel változtatta meg az MSZP-SZDSZ-kormány. Az ellenzék nem ért egyet ezzel a regionalizációval, a szocialisták pedig nem adják fel a tervüket, így a kabinet kétszer is kormányrendelettel próbálta rendezni az ex lex állapotot, ám az alkotmánybírák a jogszabályokat is megsemmisítették.

Több mint két éve folyik e körül a vita, ám máig nem sikerült konszenzusra jutni. Emiatt született az a trükkös megoldás, hogy most átkeresztelték az önkormányzati törvényben nevesített közigazgatási hivatalokat, és az "új" intézmény hatáskörei közül törölték a helyhatóságok felügyeletével kapcsolatos feladatokat.

Egyeztetési kísérletek egyébként a közelmúltban is történtek, ám az ellenzék ragaszkodik a fővárosi és a megyei hivatalok visszaállításához. A kormány csak annyira visszakozott, hogy hajlandó olyan szabályozást elfogadni, amely szerint a következő kabinet feles törvénnyel visszaállíthatná a megyei hivatalokat. Egyelőre patthelyzet van, ami felér egy kisebbfajta alkotmányos válsággal. A kormány nem tud eleget tenni az alkotmányba foglalt kötelezettségének: nem teremtette meg az önkormányzatok törvényességi ellenőrzésének feltételeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.