Molotov-koktélos támadások

Megérkezett az amerikai válasz az elmúlt két évben képviselők ellen végrehajtott "antraxos" és Molotov-koktélos támadásaikkal elsősorban a Kuruc.info oldalán büszkélkedő Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg ügyeiben.

A napokban érkezett meg az amerikai válasz a Központi Nyomozó Főügyészségre az elmúlt két évben parlamenti képviselők ellen végrehajtott "antraxos" és Molotov-koktélos támadásokkal feltehetőleg összefüggésbe hozható Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg ügyeiben. Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője lapunknak azt mondta: a dokumentumok értékelése a hivatalos fordítás után azonnal megkezdődik.

Kóka János épülő házára 2007. december 16-án dobtak benzines palackot
Kóka János épülő házára 2007. december 16-án dobtak benzines palackot

A Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg 2007-ben hallatott először magáról, amikor októberben Molotov-koktélt dobtak Mécs Imre és Ecsődi László szocialista képviselők házára. Decemberben elektronikus levélben vállalták a felelősséget Csintalan Sándor, a Hír TV műsorvezetőjének megveréséért, majd a Kóka János épülő háza elleni Molotov-koktélos akcióért.

A később népszavazással felülírt egészségügyi törvénymódosítás előtt 33 szocalista, szabad demokrata és MDF-es képviselő, valamint Orbán Viktor kapott "antraxos" borítékot. Február 8-án újabb öt szocialista képviselő házát érte Molotov-koktélos támadás. Egyiküket, Dér Zsuzsannát, egy nappal dunaújvárosi lakása bejárati ajtajának felgyújtása előtt valaki telefonon megfenyegette.

Az antraxos ügyekben a nyomozó főügyészség időközben megszüntette az eljárást. Egy részükben azért, mert a címzettek nem tettek fejelentést, más esetekben pedig azért, mert a feljelentett cselekmény akkor még nem minősült bűncselekménynek. Csak ez év februárjában lépett hatályba ugyanis az a Btk.-módosítás, melynek értelmében már a tettes azzal is elköveti a zaklatás bűntettét, ha azt a látszatot kelti, hogy a zaklatott (vagy a családja) életét, egészségét, testi épségét veszélyezteti. Így ma már az antraxos fenyegetőkkel szemben akkor is eljárhatnak a hatóságok, ha cukrot vagy lisztet küldtek a címzettnek az "antrax" feliratú borítékban. Korábban csak akkor indulhatott volna nyomozás, ha valóban az egészségre ártalmas anyagot tartalmazott volna a boríték.

A le nem zárt ügyekben az ügyészség a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársaival keresi a tetteseket. Azonban a hivatalos közlések szerint egyelőre még azt sem sikerült tisztázni, hogy formálisan létezik-e a nevezett szervezet, vagy csak néhány szélsőséges kreálta a hangzatos nevet. Egy éve a rendőrség vezetői azt nyilatkozták: már a látókörükben van több személy, akik összefüggésbe hozhatók a támadásokkal. Talajvesztett fiatalokat sejtettek az akciók hátterében. Igaz, azt is mondták, hogy az egy időben és egymástól távoli helyszíneken végrehajtott akciókat valószínűsíthetően egyetlen központból szervezték és irányították.

A szervezet hosszú hallgatás után a héten adott újra hírt magáról: egy, a Magyar Nemzethez eljuttatott elektronikus levélben magukra vállalták a felelősséget a múlt héten Szabadszálláson több autóbuszt súlyosan megrongáló robbantásokért.

Fazekas Géza a Magyarok Nyilaival kapcsolatos nyomozásról nem kívánt nyilatkozni. Szavaiból azonban kiderült, hogy a napokban megérkezett amerikai jogsegély segíthet az elmúlt évek Molotov-koktélos robbantásai mögött sejtett szervezet felderítésében. Emlékeztetett rá, hogy a Magyarok Nyilai rendszeresen az akkoriban amerikai szerveren üzemeltetett Kuruc.info szélsőjobboldali portálon tette közzé az akcióiról készült felvételeket, s az esetek többségében ezen a portálon jelentette be, hogy vállalja a felelősséget az akcióért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.