Mi is Antall József öröksége?

Az MDF Bokros Lajossal már nem az a párt lesz, amely az antalli örökséget viszi tovább - ezzel vádolta Dávid Ibolya pártelnököt Olajos Péter, de több más MDF-es vezető is, köztük Boross Péter, Hock Zoltán, Katona Kálmán is így látja. De mi is az antalli örökség? A néhai miniszterelnök fiát, egyik volt miniszterét és a róla könyvet író egykori MDF-es képviselőt kérdeztük erről.

Antall Péter, az Antall József Alapítvány kutatási igazgatója:

"A legelső és legaktuálisabb: az elvek és tettek azonossága. Amikor az Európai Parlament Antall Józsefről elnevezett szárnyát avatták, az antalli életútról szóló film címe az volt: ťA man for all seasonsŤ - Egy ember, aki minden korszakban azonos önmagával. Apám kiérlelt politikai elvekkel rendelkezett. Ő nem a manapság oly ismerős ťperc- és pillanatemberkékŤ számát szaporította. A kompromisszumok emberének tartották, de soha nem tévesztette szem elől a végcélt. Meggyőződéses demokrata volt. Többször kifejtette: mindig meg fogja mondani az embereknek az igazságot. Még akkor is, ha ez pártja bukásához vezet. Folyamatukban, távlatosan látta és értelmezte az eseményeket. Meggyőződéses atlantista européer volt. Vallotta, hogy Európa a keresztény kultúrkör bölcsője. Soknemzetiségű Európai Unióban gondolkozott. Ezért is képviselhette lélekben a Kárpát-medence tizenötmilliós magyarságát. Antall József önmagát - nemzeti liberálisként - centrumpolitikusnak tekintette. Határozottan választotta el magát és mozgalmát minden szélsőségtől. Hozzá képest lehetett valaki balra vagy szélsőbalra éppúgy, mint jobbra és szélsőjobbra. Emberi-politikusi magatartását az a történelmi élmény is motiválta, hogy a második világháború során édesapja, idősebb Antall József a kormány menekültügyi biztosaként lengyel és más nemzetiségű, köztük zsidó származású emberek tíz- és tízezreit segítette Magyarországra, és mentette tovább. Demokratizmus, nemzeti liberalizmus, európai elkötelezettség, atlantizmus - ezek az elvek vezérelték élete során."

Bod Péter Ákos közgazdász, az Antall-kormány ipari és kereskedelmi minisztere, volt jegybankelnök:

"Antall József örökségéről nem tudok közjegyzői szenvtelenséggel számot adni; az ügyben elfogult vagyok. Az 1989-es ellenzéki mozgások forrongó közegében megragadott nyugalma, amely megkülönböztette a közéletbe belecsöppenő sokféle személyiségtől; egy sor alapkérdésben teljesen világos volt az álláspontja, talán éppen ezekben található a nevéhez fűződő örökség. Az egyik ilyen a jogszerűség tisztelete. Én addig a jogszerűséget olyan záróvonalnak gondoltam, amit a gyorsabb haladásért vígan átlépünk. Antall József kormányában, ha egy megoldásnál alkotmányos aggály merült fel, a vita véget ért. A másik örökség: a távlat figyelése. Talán történész volta miatt - vagy azért, mert a világképe konzervatív volt -, fontosnak tartotta, hogy a döntés ne csak aznapi értelemben legyen jó. Antalli hagyomány: a politikai ellenfeleiről is feltételezte, hogy azok is jót akarnak - csak másképpen. De nem volt naiv; jól ismerve az emberi természet változásának korlátjait, nem kedvelte a hirtelen megtérteket. Ezért is volt következetes: a ťrendszerváltoztatásŤ kifejezést használta, tudva, a társadalom és benne a gazdaság nem állítható át egy nagy művelettel valami más pályára."

Debreczeni József politológus:

Antall Péter
Antall Péter

"Mivel szögesen ellentétes politikai törekvések hivatkoznak rá, forduljunk az érintetthez: ťNemzeti elkötelezettségű, egységes Európában hívő, liberális kereszténydemokrata vagyok. Ha bármelyik elemét elhagyjuk, a meghatározás tévessé válik!Ť A nemzeti elkötelezettség: hazaszeretet, önfeláldozás, végtelen politikusi és emberi tisztesség. (Inkább levágta volna a kezét, mint hogy állami pénzért nyújtsa, például szőlőtelepítésre.) Európa: nyugati elkötelezettség és integráció. Liberalizmus: egyéni szabadság és jogállam; magántulajdon és piac szociálisan koordinált primátusa. Kereszténydemokrácia: értékrend, az állam és az egyház szétválasztása, világi politizálás. A hit és a politika összekapcsolása, ťa politikai fundamentalizmus: a XXI. század bolsevizmusa... életveszélyes a világraŤ. Antall József öröksége: rendületlen hűség a parlamentáris demokráciához. ťMa is, szinte szó szerint emlékszem, amikor hat-hét éves koromban... az egyik hegyi úton magyarázta el nekem apám, hogy mi a demokrácia... Hogy mit jelent a képviseleti demokrácia, és hogy nekünk ehhez kell hűnek lenni, bármit mondanak és bármit hallanék.Ť Az antalli örökség: elvhűség és pragmatizmus. 1. ťA sors kegyeltjének tartom magam, mert megkímélt attól, hogy politikai nézeteimen gyermekkorom óta bármiben változtassak...Ť 2. ťDe ha kell: megállapodás az MSZMP-vel a kerekasztalnál; ha kell: paktum az SZDSZ-szel.Ť (Szerintem, ha kell: Bokrossal is.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.