Sólyom László csak március 14-én ünnepelhet Székelyföldön

Március 15. helyett ma utazik el Sólyom László a Székelyföldre, hogy megünnepelje a forradalom és szabadságharc évfordulóját. A román légügyi hatóságok visszavonták repülőgépe 15-ére szóló marosvásárhelyi leszállási engedélyét. Az államfő Székelyföldön, a Nyerges-tetőn kopjafát állít a szabadságharcban elesettek emlékére, majd ünnepi beszédet is mond. Az alig kétórás ünnepi programot követően még aznap hazautazik, így vasárnap részt vesz a hivatalos állami megemlékezéseken - tájékoztatott tegnap Kumin Ferenc, az elnöki hivatal főosztályvezetője.

Bukarest a héten informálisan már jelezte, nem szívesen látja Erdélyben Sólyom Lászlót március 15-én. Ez először az RMDSZ szerdai nyilatkozatából derült ki, amelyben a párt tiltakozásának adott hangot, amiért az illetékes román hatóságok eltanácsolták a magyar államfőt székelyföldi útjától. A román külügyminisztérium csütörtökön még azt állította, az RMDSZ-t félrevezették, magyar diplomaták szerint azonban a tárca szóbeli jegyzékben figyelmeztette a bukaresti magyar nagykövetet, hogy Sólyom tervezett látogatása "nem olyan jelzést küld, amely megfelel a két ország közötti stratégiai partnerségi viszonynak".

- Figyelembe véve, hogy a magyar államfő támogatja székelyföldi magyarok területi autonómiára vonatkozó követeléseit, nem szeretnénk, ha március 15-ét ürügyként használná ennek hangoztatására. Ezt Sólyom Lászlónak is jeleztük - szögezték le a NewsIn hírügynökségnek román források. Az év végi elnökválasztáson Traian Basescu román államfő meg akarja szerezni a magyarok voksait, ám élesen ellenzi a Székelyföld területi autonómiáját. Csütörtök este Basescut megkérdezték, mi a véleménye arról, hogy magyar kollégáját "eltanácsolták" látogatásától, amire szűkszavúan úgy válaszolt: "Ez a román hatóságok dolga."

A Külügyminisztérium bekérette Románia budapesti nagykövetét, hogy megtudja, mi az oka a román ellenkezésnek. Tegnap reggel azonban a román légügyi hatóságok viszszavonták az államfőt szállító gép számára kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyt.

Budapest értetlenül áll a román hatóságok döntése előtt - nyilatkozta Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár. Ilyesmire nem volt példa az elmúlt években. "Nagyon reméljük, hogy itt valami félreértésről lehet szó" - tette hozzzá. Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy a határon visszafordítják az elnöki autókonvojt, azt mondta: "Nem lehet kérdés számomra, hogy ha a magyar állampolgárok el kívánnak látogatni Románia területére, akkor el is tudjanak."

A magyar államfő Hargita és Kovászna megye elnökét, valamint Székelyföld öt polgármesterét budapesti látogatásra hívta meg április 2-ára - jelentette be Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.