A kórházak elfogadták az egészségügyi csomagot

Feltételekkel, de elfogadták a kórházakat képviselő szakmai szervezetek - köztük a Magyar Kórházszövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) - az egészségügyet érintő, 30 milliárdos megszorító csomagot, miután tegnap egyeztettek Vojnik Mária államtitkárral.

A kormány a 30 milliárdot megfelezné az egészségügyi szolgáltatók és a gyógyszerkassza (jórészt a lakosság) között, így az egészségügyi intézményekre 15 milliárd forint elvonás juthat. Az áprilistól már élesben működő, új szisztéma lazít a sokat kárhoztatott teljesítménykorláton, bár hagy féket a rendszerben: ahol hirtelen túlzottan megugrana az elszámolt beavatkozások száma, ott levesz az ezekért járó öszszegből, de a területi és sürgősségi betegek ellátását már nem korlátozza.

A pénteki egyeztetés után Ari Lajos, az EGVE elnöke, a Népszabadságnak azt mondta: egyebek mellett azt kérték a tárcától, hogy az új finanszírozás hatását a szakmai szervezetekkel közösen, folyamatosan monitorozzák. Ha menet közben kiderülne, hogy a fix összegű finanszírozást kiegészítő teljesítményarányos kezelések díja 100 ezer forint alá csökkenne, ismét tárgyaljanak a kialakult helyzetről.

A Népszabadság úgy tudja, a miniszterelnök már a hét elején aláírja az új finanszírozási rendszerről szóló kormányrendeletet, így az áprilisi kezeléseket már eszerint számolja el a biztosító.

A gyógyszerkasszát érintő megszorításokról hétfőn egyeztet a tárca a piac szereplőivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.