Bezárják a magániskolát

Visszavonták a Budapest XII. kerületében működő tizenhárom évfolyamos, Tizenkét Karátos Magániskola engedélyét. Diákjai nem tanulhatnak tovább, és nem érettségizhetnek eddigi iskolájukban. Az iskola vezetői perelnek.

Száznegyvenhat diák szüleit értesítette március 5-én az Oktatási Hivatal (OH) arról, hogy gyermekük tanulói jogviszonya megszűnt a XII. kerület Istenhegyi úton működő Tizenkét Karátos Magániskolával. Felhívják a szülők figyelmét, hogy kötelességük másik iskolát keresni. Egy másik, Szüdi János közoktatási szakállamtitkár által aláírt határozat arról rendelkezik, hogy a 2009 tavaszi érettségire jelentkezett diákok a XII. kerületi Budai Középiskolában vizsgázhatnak.

Az intézmény OM-azonosítóját már tavaly augusztusban - júniusi figyelmeztetés után - törölte az OH, s előírta, hogy csak működési engedély birtokában kezdheti meg az új tanévet. Az iskola ezt a döntést nem tartotta be. Ugyancsak tavaly augusztusban a fővárosi önkormányzat oktatási ügyosztálya is visszavonta az iskola működési engedélyét. (A döntést másodfokon a Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal is jóváhagyta februárban.) Épülethasználati jogvita is van a kerületi önkormányzat, az államigazgatási hivatal és az iskola között - eszerint az intézmény nem jogosult iskolát működtetni az épületben, mert annak rendeltetése irodai használat.

Az intézkedések oka: az iskolának nem volt működési engedélye az Istenhegyi útra. A korábbi helyszínre, a II. kerületi Hárshegyi útra - itt indultak 2005-ben - volt ugyan engedélyük, de innen már 2006 júliusában elköltöztek. Bakonyi László, az OH elnöke azt mondta: őt leginkább az háborította fel, hogy bár 2006-tól az Istenhegyi úton folyt a tényleges oktatás, de a vezetők csak 2008 tavaszán kérték új székhely nyilvántartásba vételét, és ősszel akartak működési engedélyt kérni. - Akkor - érvel Bakonyi -, amikor már rég törölte őket a főpolgármesteri hivatal, és így - nem létező intézményként - nem is kaphattak működési engedélyt.

Másként értelmezi a döntéseket Marossy Endre, az iskola egyik megszervezője, jelenlegi gazdasági igazgatóhelyettese. Marossy Endre lapunknak elmondta: az OH szülőknek küldött leveléről hétfőre alakítják ki álláspontjukat. Az biztos, hogy jogi lépéseket terveznek. A székhelyvitáról azt mondja: a főpolgármesteri hivatal törlő határozata, az Oktatási Hivatal OM-azonosítójukat visszavonó határozata mind a "régi székhelyükre", a Hárshegyi útra vonatkozik, semmilyen módon nem befolyásolhatja a mostani iskola működését.

Elmondása szerint az Istenhegyi úti hely nyilvántartásba vételét 2008 januárjában kérték, a főváros ezt júniusra hagyta jóvá. Úgy látja: a Hárshegyi úti címen végül azért törölték az iskolát, mert "két székhelye egy intézménynek nem lehet a törvény szerint". Az iskola törléséről ők csak szeptemberben kaptak értesítést, akkor, amikor már beszedték a tandíjat, megállapodtak a szülőkkel. (Az iskola diákjainak túlnyomó többsége tandíjat fizető magántanuló - a szerk.) A döntést csak akkor ismerik el magukra nézve hatályosnak, ha valaki átvállalja az őket érő anyagi kárt. (Megjegyzendő: az OH már tavaly júniusban felszólította az iskolát: szeptemberig szerezzék be a működési engedélyt, mert csak így kezdhetik meg törvényesen a 2008/2009-es tanévet.)

Minderre az OH vezetője úgy reagált: magát az intézményt törölte a főváros tavaly augusztusban, ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy milyen székhelyen működött akkor, és mi a székhelye most. - Az iskola ugyanaz maradt, ezért kell érvényesnek tekinteni a főváros, az OH és az oktatási minisztérium határozatait.

Marossy Endre kérdésünkre, hogy elengedik-e a tizenhárom évfolyam 146 diákjához képest meglepően nagyszámú, negyvenhat érettségizőt a kijelölt középiskolába, igennel felelt. Annak ellenére is így döntöttek - mondta -, hogy a Fővárosi Bíróságon beperelték Szüdi János erre vonatkozó határozatát. A tanulók jogviszonyát felfüggesztő határozatot is megtámadják, arra hivatkozva, hogy ezt csak a főjegyző tehette volna meg, nem az Oktatási Hivatal.

Visszavonták a magániskola működési engedélyét
Visszavonták a magániskola működési engedélyét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.