'Hadigazdálkodásra' készül a főváros

Budapest vezetése akár a hitelfelvételt és a privatizációt is halasztaná, ha az ellenzék megmondja, cserébe milyen beruházásokat töröljenek. A Fidesz és az MDF szerint ez zsarolás. A patthelyzet ára havi ötmilliárd forint.

Nem lesz a törvényes határidőre, vagyis a jövő hétfőre költségvetése a fővárosi önkormányzatnak. A Budapestet 2006 óta mindössze egyetlen fős többséggel irányító MSZP- SZDSZ-koalíciónak jelenleg ugyanannyi mandátuma van, mint a három ellenzéki pártnak. Hunvald György MSZP-s képviselő, Erzsébetváros polgármestere ugyanis nyárig előzetes letartóztatásban marad a kerületi ingatlanügyek miatt.

A Margit híd felújítása is veszélybe kerülhet
A Margit híd felújítása is veszélybe kerülhet

A törvény szerint hétfőig kellene a költségvetést elfogadniuk a fővárosi intézményeknek, beleértve a Főpolgármesteri Hivatalt is. Annak nincs közjogi következménye, hogy az önkormányzatnak nem lesz elfogadott büdzséje. Van azonban gazdasági: a fővárosnak saját zsebből kell megelőlegeznie az államtól várt pénzeket (például a normatívákat vagy a tb-től átvett pénzeket). Ez havonta úgy ötmilliárd forint.

- Fel kell készülnünk a hadigazdálkodásra - mondta lapunknak Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) pénzügyi főpolgármester-helyettes. Büdzsé híján új fejlesztések sem indíthatók, hiszen azok beruházási engedélyokmányának fedezete épp a költségvetés volna. Ezek közé tartozik a Margit híd felújítása, a Szabadság híd díszkivilágításának vagy a XVII. kerületi buszfolyosónak a kiépítése, kórházak felújítása, szakképző központok létrehozása.

Ikvai hangsúlyozta: nincs tabutéma, nyitottak az ellenzék bármilyen javaslatára, legyen az az újabb hitel felvételének vagy a Főgáz privatizációjának a leállítása. Ebben az esetben viszont arra is javaslatot várnak, hogy forrás hiányában mely beruházásokat húzzák ki. Ikvai szerint az 540 milliárd forintos főösszegű büdzsén belül 50 milliárd körüli lehet a mozgástér, amelyről a frakciók alkudozhatnak, ők készen állnak a megállapodásokra.

- Patthelyzetben vagyunk - így fogalmazott lapunknak Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője. Reméli, hogy a büdzséről sikerül megállapodni az ellenzékkel, "és mindannyiunkban lesz annyi politikai felelősség, hogy átlépjük saját árnyékunkat".

- Zsarolás és revolverezés - így jellemezte a városvezetés álláspontját Tarlós István. A Fidesz-frakció vezetője szerint máshogy nem értelmezhető, hogy a városvezetés a törvényes határidő előtti napokban előhúz a kalapból egyes fejlesztéseket, és azok esetleges elmaradásáért az ellenzéket akarja felelőssé tenni, ha nem szavazza meg "ezt a rossz költségvetést". Megjegyezte, hogy a példaként említett Margit híd felújítását több mint egy évtizede halogatják. Tarlós nehezményezte azt is, hogy az ellenzékkel csak e héten kezdett egyezkedni a koalíció, "holott lett volna rá négy hónapjuk".

A frakcióvezető szerint "Demszky Gábor összevissza kapkod". - Ha a főpolgármester engedi, hogy segítsünk, hamar lesz költségvetés, ha nem változtat a hozzáállásán, akkor egyhamar nem - mondta. A Fidesznek a költségvetés szerkezetével van gondja; nem "egyes sorok tologatásáról akarnak vitatkozni", hanem megoldást találni arra, hogy mi legyen a BKV 80 milliárd forintos adósságával, a pénzügyileg még bizonytalan 4-es metróval.

Ugyancsak zsarolásnak titulálta a városvezetés hozzáállását Hock Zoltán, a fővárosi MDF-frakció vezetője. Lapunknak azt mondta: a halaszthatatlan fejlesztéseket egyedileg kell megvizsgálni, ha valóban halaszthatatlanok, akkor az MDF támogatja megszavazásukat. Hock szerint azonban a Margit híd nem ilyen, hiszen csak az engedélyeztetési gondok miatt újabb két hónapot csúszik a rekonstrukció.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.