Sokba kerülhet a dobálás

Február óta szigorúbban lehet eljárni azokkal szemben, akik nyilvános rendezvényeken lépik túl a véleménynyilvánítás jogszerűnek tartott kereteit. Drága lehet a tojásdobálás.

Ötvenezer forint pénzbírsággal sújtották azt a söjtöri fiatalembert, aki 2003 októberében a kihelyezett kormányülés után tojásokat dobált a Medgyessy Péter vezette kabinet tagjai felé. A Zala Megyei Főügyészség először garázdaság miatt citálta bíróság elé a férfit, de másodfokon csak a rendzavarás szabálysértését állapították meg.

A jogerős végzés épp három éve született meg, ám a büntetés visszatartó hatása nem érvényesült. Attól kezdve ugyanis, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde után, szinte rutinná vált, hogy a rendezvényeken az elégedetlenkedők és a szélsőséges csoportok különféle tárgyakkal - jobb esetben tojással vagy paradicsommal, többen kövekkel - dobálnak politikusokat. Demszky Gábor főpolgármester március 15-i ünnepi beszédeit már évek óta így zavarják meg. Őt néhány hónapja Pozsonyban is tojásokkal fogadták.

Ilyen ügyekben Söjtör óta is indult eljárás. Előfordult, hogy a tojásdobálókat elmarasztalták, de akadt olyan bíró, aki úgy vélte: az efféle akció a véleménynyilvánítás szabadságának része. Az LB büntető kollégiuma azonban tavaly szeptemberben úgy vélte, hogy a magatartás akkor is minősülhet erőszakosnak, ha nem okoz sérülést. A tojásdobálás így - ha alkalmas a megbotránkozás, illetve riadalom keltésére - garázdaságnak, másként tettleges becsületsértésnek is minősülhet.

Egyértelmű helyzetet a kormány február 1-jétől hatályos közrendvédelmi csomagja teremtett. Azóta lényegesen szigorúbban léphetnek fel azokkal szemben, akik nyilvános rendezvényeken lépik túl a véleménynyilvánítás elfogadott kereteit. Ha valaki például egy tüntetésen tojásdobálással, köpködéssel vagy akár csak papírgalacsinok hajigálásával fejezi ki a nemtetszését, két év börtönre is számíthat. Három évig terjedő szabadságvesztés jár azért, ha valaki akadályozza mások gyülekezési jogának gyakorlását, s öt év a plafon rendbontás esetén, ha azt demonstrációk helyszínén követik el.

Ennek ellenére lehet tartani a dobálózóktól. Nem véletlen, hogy Rogán Antal, a Belváros fideszes polgármestere tegnap kéréssel fordult az emberekhez:

- Aki az indulatait tojásdobálással akarná kifejezni, március 15-én ne tegye. Senkit ne dobáljon tojással, hanem jöjjön el ide, a Vigadó tér sarkára, és helyezze el az ominózus tojást, és hozza magával üzenetét - mondta Rogán, aki ígéretet tett arra, hogy az üzeneteket eljuttatják a címzettekhez.

A tojás- és üzenettartó a Vigadó téren
A tojás- és üzenettartó a Vigadó téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.