Dávid Ibolya bizalmi szavazást kér az EP-választás után

Az európai parlamenti választási kampány finisében "öngyilkos politika" lenne összehívni az MDF országos gyűlését - információink szerint ezzel az indokkal utasította el Dávid Ibolya és a pártelnökség szinte elsöprő többséggel a Boross Péter ex-miniszterelnök által kezdeményezett rendkívüli országos gyűlés összehívását. Boross szerint a pártnak kell valamilyen "eligazítás" az MDF politikai irányvonaláról, Bokros Lajos EP-listavezető ugyanis - így Boross - túlterjeszkedett a szerepkörén, amikor elképzelhetőnek nevezett egy MSZP-SZDSZ-MDF válságkoalíciót.

Herényi Károly frakcióvezető ugyanakkor tudatta: a párt elnök asszonya azt javasolta, hogy az országos választmány június 13-ára, az EP-választás utánra hívja össze az országos gyűlést. Ott és akkor Dávid Ibolya bizalmi szavazást kér majd maga ellen a küldöttektől.

Olajos Péter, a párt jelenlegi EP-képviselője szerint, aki Bokros jelölése után szakítani akart az MDF-fel, "Dávid Ibolyával már most sem lehet folytatni". A politikus ugyanakkor reménykedik abban, hogy Boross "népi kezdeményezése" hatásos lesz. Így még egy hónapot vár az MDF-ből való kilépéssel.

Csáky András viszont nem vár: ő kilép a parlamenti frakcióból, így az megszűnik.

- A demokrata fórum frakciója emelt fővel vállalja, hogy a függetlenek táborába kerül - jelentette ki Dávid Ibolya a Nap-keltében. "Azt, hogy egy átmeneti időre függetlenné kell válni, nem tartom szörnyű dolognak" - mondta a pártelnök, aki bízik abban, hogy ha a júniusi választáson az MDF tíz százalék körüli eredményt elérve két képviselőt is küldhet az EP-be, azt követően "nyáron vagy őszre" erős frakciójuk lehet a parlamentben. Emlékeztetett: az Alkotmánybíróság 1994-ben határozatot hozott, eszerint a listán 5 százalékot elért pártoknak nemcsak a frakcióalakításhoz, hanem a frakció működtetéséhez is van alkotmányos joguk.

Dávid Ibolya és Boross Péter 2007-ben az exminiszterelnökről szóló könyv bemutatóján
Dávid Ibolya és Boross Péter 2007-ben az exminiszterelnökről szóló könyv bemutatóján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.