Újabb UD Zrt.-NBH-összecsapás

Gulyás József (SZDSZ) szerint a miniszterelnöknek el kellene gondolkoznia azon, hogy kellő körültekintéssel járt-e el Szilvásy György tárca nélküli miniszter és Laborc Sándor, az NBH főigazgatója tavaly ősszel az UD Zrt. ügyében.

Szerdán a Nemzetbiztonsági Iroda közleményben reagált az UD Vagyonvédelmi Zrt. tevékenységével összefüggésben ismeretlen tettesek ellen fél éve tartó büntetőeljárásról szóló hírekre.

Kedden az Index annak kapcsán, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította az UD Zrt. lapunk és a HVG ellen államtitoksértésért tett feljelentését, azt írta: kiderült, hogy az NBH nem is tett feljelentést a kémszoftveres behatolási kísérlet miatt. Szilvásy György titokminiszter ugyanakkor "néhány napja még a folyamatban lévő eljárásról beszélt".

A Nemzetbiztonsági Iroda erre reagálva azt közölte: az Index cikkében foglaltakkal ellentétben Szilvásy sosem állította, hogy Laborc Sándor főigazgató az NBH számítógépes rendszere elleni támadás miatt tett volna feljelentést. A miniszter soha nem is erősített meg ilyen jellegű sajtóértesüléseket.

A Nemzetbiztonsági Iroda nem kívánta kommentálni, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) tett feljelentésében az NBH több bűncselekmény, köztük "számítástechnikai adatok és rendszerek" elleni bűncselekmény, illetve számítástechnikai rendszerek védelmét ellátó eszközök kijátszása miatt is feljelentést tett. Korábban kiszivárogtatott hírek hol az NBH szerverének, hol a kormányzati gerinchálózat megtámadásáról szóltak, olykor a kettőről együtt. Erre a felvetésünkre az iroda most csak annyit mondott: azt már a nyomozó hatóságnak kell kiderítenie, pontosan mi volt a "támadók célja".

Az ügyről címlapon közölt írást a szerdai Magyar Nemzet. A lap az UD Zrt. közleménye alapján szedett csokorba fejleményeket, vádakat. Erre reagálva a Nemzetbiztonsági Iroda azon feltételezésének adott hangot, hogy "a Fideszhez közeli sajtó valószínűsíthetően arról kívánja elterelni a figyelmet, hogy míg az UD Zrt.-nek a céget érintő sajtóközlések miatt tett feljelentése ügyében az ügyészség megszüntette a nyomozást, az NBH feljelentésére indult büntetőeljárás a rendőrség és az ügyészség összehangolt munkája esetén már rövid távon is eredményekkel járhat". Az iroda közlése szerint az Index portállal szemben Szilvásy megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Gulyás József, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának SZDSZ-es tagja az UD Zrt. és a Nemzetbiztonsági Iroda nyilvános ütésváltására reagálva azt mondta: "Nem lehet egy ilyen kényes ügyben a nyilvánosság kérdései elől egy ködös közlemény mögé bújva magyarázni a magyarázhatatlant, vagy ha magyarázható, akkor ki kell állni a tényekre alapozott meggyőző mondanivalóval."

- Ha eddig a miniszterelnök nem gondolkodott volna a nemzetbiztonsági terület irányításának alapvető problémáin, akkor most már kifejezetten arra biztatom Gyurcsány Ferencet, hogy ne is mérlegelje Laborc Sándor és Szilvásy György alkalmasságának kérdését, hanem döntsön.

Az iratok a nemzetbiztonsági bizottságnál is jártak
Az iratok a nemzetbiztonsági bizottságnál is jártak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.