Ötödször sincs tévéelnök

Ötödször is elnök nélkül maradt a Magyar Televízió. A kormánypárt jelöltje, az SZDSZ és az MDF által is támogatott Sztaricskai Tamás most sem kapta meg a civil kurátorok kétharmadának szavazatát.

- Nem tudom megmagyarázni a döntést - mondta lapunknak Sztaricskai Tamás, akit a kormánypárt jelöltjeként másodszor utasított el a köztévé tulajdonosi testülete. - Mind a tévések, mind a civilek nyelvén próbáltam elmondani terveimet, a kurátoroktól viszont egyetlen kérdést sem kaptam - teszi hozzá. Kérdésünkre, hogy vállalna-e egy újabb jelölést, úgy válaszolt: várjuk meg, kiírják-e a következő pályázatot.

Rudi Zoltánnak tavaly márciusban járt le az elnöki megbízatása, azóta nincs elnöke a köztévének, amit Medveczky Balázs alelnök vezet.

A mostani fordulóban tízen pályáztak, köztük ismert televíziós személyiségek is, valamint a televíziós múlttal nem rendelkező 41 éves Sztaricskai Tamás marketingszakember, a kormánypárt jelöltje.

A köztévé pártdelegáltakból álló tizennégy tagú elnökségében, a jelölés harmadik körében Sztaricskai megkapta a kétharmados többséget, a hét MSZP-s, a két SZDSZ-es és az egy MDF-es voksot. A civil delegáltakkal kiegészült nagykuratóriumban azonban most sem "ment át": 17 szavazatot kapott a szükséges 24 helyett.

A Magyar Televízió kuratóriumi elnöksége március 25-én dönt a folytatásról. A törvény szerint vagy kiírják a hatodik pályázatot, vagy nem hirdetnek újabb fordulót. Ez esetben önmagukat szüntetik meg.

Czeglédi László, a kuratórium kormánypárti elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a kuratóriumi elnökséget nem terheli közvetlen felelősség, mivel ők mindig tudtak jelöltet állítani. A társadalmi szervezetek képviselőivel együtt alkotott "nagykuratóriumban" bukott el a jelölt. Ugyanakkor elismerte: az ő kudarca is ez az ötödik fiaskó. Arra viszont nem gondol, hogy lemondjon tisztségéről, már csak azért sem, mert ilyen módon nem szűnhet meg az elnök tisztsége a törvény szerint. Szabó László, a Fidesz kurátora nyíltan kijelentette: amíg a kormánypártok nem találnak más jelöltet, és nem veszik figyelembe a Fidesz és a KDNP kurátorainak szempontjait, addig nem járul hozzá, hogy elnöke legyen a köztévének. A mindent eldöntő civil kurátorok között ugyanis a jobboldal szimpatizánsai vannak többségben, így a Fidesz megakadályozhatja az elnökválasztást.

Kérdés, hogy ha az újabb fiaskó miatt a köztévé nem kap állami többletforrást (szakértők szerint 4-6 milliárd forintra volna szükségük), át tudnak-e költözni júniusig az új tévészékházba, és legalább minimális technikával fel tudják-e szerelni azt? Czeglédi nem túl meggyőzően mondta, hogy "megvan" a költözés forrása. Majd hozzátette: "muszáj kiköltöznünk a határidőig". Más, televíziós forrásaink viszont úgy látják: egyik projekt pénzügyi háttere sem biztosított, ráadásul a televíziónak még elfogadott üzleti terve sincs erre az évre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.