Nem épül a Latinovits Erőmű

Eredetileg 2008 tavaszára ígérték az új Latinovits Színház befejezését Debrecenben, ám az épület még az idén sem készül el, mert nincs rá pénz. Az ellenzék a fideszes városvezetést hibáztatja, az önkormányzat pedig a kormányt.

Ismét éles hangú politikai vita lángolt föl Debrecenben az épülő új színházberuházás miatt, amelynek apropóját az adta, hogy Halász János kulturális ügyekért felelős alpolgármester, fideszes parlamenti képviselő egy sajtótájékoztatón azt mondta: nincs pénz a színház befejezésére. Kijelentésének hatalmas visszhangja támadt a cívisvárosban. A helyi szocialisták már arról beszélnek: a "megalomán látványberuházásokat" kedvelő fideszes városvezetésnek el kellene ismernie, hogy az "újabb melldöngető építkezés megbukott", és sürgősen ki kellene találni, hogy milyen új funkciót lehetne keresni a városközpontban 3,2 milliárd forintból fölépített létesítménynek.

A kirobbant vitában Halász János jobbnak látta, ha nyilatkozatban pontosítja félreérthető mondandóját. E szerint azt mondta: "Akkor tudnánk befejezni a kamaraszínház építését, hogyha megkapnánk azt az állami támogatást, amit más városok megkapnak, mivel ezt nem kapjuk meg, ebben az évben ezt nem tudjuk tervezni". Halász János szerint tehát nem arról van szó, hogy a több milliárdos beruházás végleg befuccsolt volna, hanem arról, hogy az idén nem lesz pénz a befejezésre, azaz a másfél milliárd forintba kerülő belső építészeti munkák és színpadtechnika kialakítására. Az alpolgármester szerint felháborító, hogy amíg Szombathely városa 1,8 milliárdot kapott az államtól színházépítésre, addig Debrecen egy fillér támogatáshoz sem jut erre a célra.

A cívisvárosban sok éve megfogalmazódott egy új teátrum építésének az igénye, tekintettel arra, hogy a Csokonai Színház több mint százéves, elhasználódott infrastruktúrájú épülete lassan alkalmatlan mind a színjátszásra, mind a közönség fogadására. Az elképzelés akkor kapott erőre, amikor a város pályázott az Európa kulturális fővárosa 2010 címre: ebben már szerepelt az új színház felépítése a Csapó utca és a Rákóczi utca sarkán, ott, ahol az új piactömböt kialakították. Végül a debreceni közgyűlés 2006-ban döntött arról, hogy az önkormányzat kötelezettséget vállal színházfunkcióra alkalmas építmény beszerzési költségének fedezetére a 2008. évi költségvetéstől kezdődően öt évig. Magyarán: a város hitelt vett föl arra, hogy az építkezőt kifizesse.

A hitelt 2008-2013 között kell visszafizetni. A csaknem 10 ezer négyzetméteres, 350 férőhelyes új épület felépítésére kiírt nyílt közbeszerzést a helyi Dexium Ingatlanfejlesztő Kft. nyerte meg. Kósa Lajos polgármester 2006-ban még azt mondta, hogy az új színház 2008 márciusára elkészül, és a 2009-10-es évadra már a bérleteket is meg lehet majd venni. Ezzel szemben az épület - amelyet a helyiek a robusztus, erődszerű kinézete miatt Latinovits Erőműnek neveznek - még most sincs kész, és forráshiány miatt egyelőre az sem biztos, hogy jövőre elkezdődhet-e benne a művészi munka.

Halász János alpolgármester a napokban azt mondta: a kamaraszínház belső kivitelezését kormányzati és pályázati források hiánya miatt nem tervezték bele a 2009-es költségvetésbe, de mindent megtesznek a források előteremtése és a munka befejezése érdekében. A késlekedésről szólva úgy nyilatkozott: a színház kivitelezési munkáinak üteme a belső tervezési elképzelések egyeztetése miatt módosult. De változott a hiteltörlesztés ütemezése is: Debrecennek eredetileg 2008-ban kellett volna megkezdenie a színházépítésre fölvett hitel törlesztését, de - mivel a város tavaly nem fizetett - az idén kétszeres összeget, azaz mintegy másfél milliárd forintot kell a visszafizetésre fordítania. Ez a tétel jelentősen megterheli az idei büdzsét.

Az ügyről Zsiros Zsolt és Varga Zoltán szocialista képviselőknek az a véleményük, hogy a Fidesz a "merjünk nagyot álmodni" szlogen helyett használhatná a "talán pofára is eshetünk" kifejezést. Szerintük először a Csokonai Színházat kellett volna a közönség számára vonzóvá tenni, s ezután lehetett-kellett volna dönteni arról, hogy egyáltalán van-e igény egy másik színházra a városban. A képviselők úgy vélik: az új színház fölépítése indokolatlan, ráadásul meghaladja a város gazdasági teljesítőképességét. Elmondták azt is: a Csokonai Színház azért nem kaphat állami támogatást a felújításra, mert az ingatlan jelzáloggal van terhelve, ami ezen a pályázaton kizáró ok.

Papp László, az önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője szerint a szocialistáknak nincs igazuk, a beruházás ugyanis a módosított ütemezés szerint, rendben halad, az idén kiírják a közbeszerzést a belsőépítészeti munkákra, s a színház 2010-re elkészül. Hozzátette: a szocialisták nem mondanak igazat, hiszen jelzálog csak 2004-ig terhelte a teátrum épületét, ezért a debreceni rekonstrukciós pályázat elutasításakor a kormány erre ma már nem hivatkozhatna.

Arra a kérdésemre, miszerint állami támogatás hiányában milyen forrásból szereznek másfél milliárdot a belső építészeti munkákra, a politikus azt válaszolta: két megoldás áll előttük. Az egyik a saját erő, a másik pedig az esetleges állami támogatás, hiszen - mint fogalmazott - a 2010-es esztendő a választások éve lesz, és emiatt sok minden megváltozhat az országban. Érdeklődésemre, miszerint ezt úgy kell érteni, hogy egy esetleges kormányváltástól remélnek-e anyagi segítséget a teátrum befejezéséhez, Papp László úgy fogalmazott: nem erre alapoznak, de ez is szerepet játszhat a probléma megoldásában.

További belföldi híreink

A befejezetlen épület, amit Latinovits Erőműnek is neveznek
A befejezetlen épület, amit Latinovits Erőműnek is neveznek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.