Sólyom és Szili az élen, Orbán a nyomukban

Inkább a rokonszenvindexek csökkenése jellemezte az elmúlt hónapot, így ha valamelyik politikusnak akárcsak egyetlen, statisztikailag jelentéktelen ponttal is emelkedett a népszerűségi mutatója, akkor látványosan megerősödött a helyzete - derül ki a Szonda Ipsos által 2009 februárjában a politikusok népszerűségéről készített közvélemény-kutatásból.

A pontszámcsökkenések közepette Szili Katalinnak és Dávid Ibolyának sikerült viszonylagosan kedvező pozícióra szert tennie. Nem annyira a velük kapcsolatos vélekedések javultak - mindkettejük indexe kicsit emelkedett csak -, hanem a helyezéseiknek van különös jelentősége. A házelnök megint a rangsor elején található, Sólyom Lászlóéval azonos a pontszáma. A bizonytalanok számára továbbra is Szili az első számú kedvenc, az ellenzéki szavazók körében pedig a legkedveltebb kormánypárti személyiség. Jól áll saját pártja támogatóinál is, ott Gyurcsány Ferencet követően a második.

Dávid Ibolya tavaly szeptember óta folyamatosan 40 pont alatti rokonszenvmutatóval rendelkezett, most erre a határértékre került vissza. Élvonalbeli pozíciójának ez csak az egyik oka, sokkal inkább számított az, hogy a rangsor körülötte lévő szereplőinek ezúttal esett a pontszáma. Az MDF elnökének egyébként mind a Fidesz, mind az MSZP táborában javult a megítélése (33-ról 38, illetve 44-ről 48 pontra). A bizonytalan választópolgárok körében viszont nem változtak a vele kapcsolatos vélekedések, most is az átlag körüli.

Göncz Kinga megítélésében felerősödött a pártszimpátiák hatása. A Fidesz táborában a relatíve mérsékelten negatív hozzáállást (40 körüli pontszámok) mostanra egy markánsabban kedvezőtlen értékelés váltotta fel (34 pont). Az MSZP táborában viszont egy kicsit erősödött az amúgy is pozitív vélekedés: 60-ról 64 pontra emelkedett a népszerűségi indexe. (Szonda Ipsos)

Az adatfelvétel ideje: 2009. február 17-24.

A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhelylyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.