Orbán évértékelésében a 'Balra, Magyar' nyomai?

A szocialisták Orbán Viktor évértékelőjében a "Balra, Magyar!" című vitaanyaguk több megállapítását hallották viszszaköszönni.

"Az is előfordult már az országértékelők hányattatott történetében, hogy a Magyar Szocialista Párt feladta a rendelést, mint valami étteremben a pincérnek vagy a prímásnak szokás, hogy miről kellene beszélnem. Azt hittem, a képtelenségeket már nem lehet tovább fokozni. És tessék, idén már meg is írták a szöveget. Megírtak egy szöveget, hogy saját beszédem helyett talán azt olvassam fel" - mondta évértékelő beszédében pénteken Orbán Viktor.

Az egyik szocialista politikus szerint a Fidesz elnöke pontosan fogalmazott, hiszen évértékelőjében a "Balra, Magyar!" című vitaanyag bizonyos részei köszöntek vissza. "Zavarban vagyok, mert nem tudom, hogy politikai plágiumról van szó, baloldali térfoglalásról, vagy nagykoalíciós gesztusról" - nyilatkozta a Népszabadságnak Szanyi Tibor országgyűlési képviselő, a "Balra, Magyar!" című szocialista vitaanyag egyik szerzője. Az MSZP fenntartható fejlődés munkacsoportjának vezetője hozzátette: a Fidesz igazi konformista párt, amely azonnal ugrik, és elfoglalja az ideológiai űrt; így tesz most is az igazi baloldal által "kissé szabadon" hagyott baloldali térrel.

Szanyi rámutatott, hogy Orbán beszéde több helyütt is erősen hasonlított a vitaanyag megfogalmazásaira. Például abban, hogy "új síneket" kell lefektetni, új megoldásokat kell találni. A "Balra, Magyar!" szerint "a piaci szabad kapitalizmus az ezredfordulóra felélte a természeti erőforrásokat. Mai fogyasztásunk másfélszer nagyobb glóbuszt igényelne a jelenleginél. Ám akkor miből is élünk? Abból a hitelből, amelyet arra a világra vettünk fel, ami nem létezik. A buborék szétpukkadt." Orbán Viktor ezt úgy fogalmazta meg: "(...) ezek mögött nem volt, mert ilyen összegben nem is lehetett fedezet. Nem lehetett igazi vagyon, áru, vagy gazdasági erő. Most ez a buborék pattant el."

Továbbá: a szocialista vitaanyag azt írta, hogy "jövőképünk a közösség, és a közösségek alkotó eleme: az ember". A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: "A világnak előbb, vagy utóbb be kell látnia, hogy mégiscsak ésszerűbb dolog pénz és ideológiák helyett az embert állítani a középpontba."

Az MSZP felső vezetése nem lepődött meg Orbán beszédének tartalmán. Ahogy az egyik meghatározó pártelnökségi tag fogalmazott lapunknak: a Fidesz elnöke kínosan igyekezett elég általános lenni ahhoz, hogy senkit se riasszon el, és mondatai a "mi antikapitalistáinknak nagyon is tetszenek".

Ezenközben a szocialisták - mint mondják, a Fidesz-program hiányában - elsősorban a Reformszövetség kínálta alternatív megoldásokon vitatkoznak házon belül is. Forrásaink szerint a kormány válságkezelő csomagjával kapcsolatban nincs teljes egység: van, aki több, van, aki kevesebb reformot látna szükségesnek.

Az pedig szintén kitapintható, hogy a Reformszövetség dolgozata a végeket is megosztja; formálódik egy erősebb bázis, amely nem szeretné, ha a kormány a szövetség tervének irányába mozdulna el. Szanyi például úgy véli: a Reformszövetség ugyanazt a neoliberális-szabadkapitalista verklit akarja az országra erőltetni, amelynek dallamától a világ szabadulni akar.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.