Új világ, régi hang

Az esélyre komoly siker van, mondta véletlenül botló nyelvvel tegnap Orbán Viktor, mire hatalmas, biztató tapsot kapott országértékelő közönségétől, hogy meg ne zavarja a hiba. Amit nem vett észre. Ütemvesztés nélkül ment tovább, hogy erőt, reményt adjon.

Új világra van szükség, új emberekkel, mondta és megint tapsolt neki Martonyi János, Mádl Ferenc, Schmitt Pál, Széles Gábor, s nyilván a fiatalabbak is. Minden olyan megnyugtatóan ismerős volt: Orbán Viktor szidta a fékevesztett kapitalizmust, a nyugatot, amely ész nélkül szolgálta a pénzt, de láttatott egy új világot is, mert majd jönnek más, egészséges emberek, akik józanságra intenek bennünket.

Közölte, amit a kormányunk, meg sokan mások is tesznek, olyan mintha írógépet akarnának megjavítani egy világban, amely számítógépekre szabott feladatokkal küzd. A hasonlat erejét csökkenti, hogy már senki nem használ írógépet, másrészről - nyilván akaratlanul - a szónok legalább behozta Kádár Jánost a beszédbe, aki írógépszerelő volt.

Kiderült, ebből a válságból új esély születik, ennek a kínjait éli a világ, csak mi baltázzuk el, mert a mi kormányunkat a reménytelenség régi emberei alkotják, akik valami meglévő szisztémát akarnak minduntalan reparálni. Ehhez képest az új, a nemzetállam volna a bázis, amely szabályozza a gazdaságot. Azt is megtudhattuk, hogy Orbán és a résztvevők számára nincs az a pénz, amiért eladnának gyereket és hazát, amit azonban remélhetően nem feltételez másról sem.

Orbán országértékelése elhangozhatott volna három vagy öt éve, illetve bármikor, amikor nem ő volt a kormányfő. A válság csak szavakban volt jelen. A hallgatóság üdvözülésre kész tartós mosolyából sem lehetett érzékelni, hogy az ország bajban van.

Arról, hogy mennyiben és mivel segítenének a most kormányra jutásra esélyes erők az országon, nem tudhattunk meg semmit. Ha valóban elég volt a gazdasági világválságba való mély bebódulásunkhoz, hogy a reménytelenség urai kormányoznak bennünket, akkor a Fidesz elnöke mindenre megadta a választ. Ha ennél öszszetettebb feladatok előtt állunk, és azon túlmenő áldozatokra is készen volnánk, hogy ne adjuk el gyermekeinket és hazánkat, akkor e vállalkozáshoz nem kaptunk új instrukciókat.

A közönség nem is várta el szónokától, hogy magyarázatot kapjon arra, mi az, amit ő tud, viszont érintkezése sincs a vállalkozók dominálta Reformszövetség, az összes többi parlamenti párt, a nemzetközi pénzvilággal hadakozó kormány, a munkavállalók felől érkező szakszervezetek elképzeléseihez. Mi az az értékvilág, az a tudás, az a terv, amelyre támaszkodva azt lehet mondani, hogy a világ tévúton, az iránytű a kezünkben? Adja Isten, hogy így legyen, mindannyian csak jobban járhatnánk, de a kiút keresésében az a tétel, hogy a Fidesz politikájának középpontjában az ember áll, nem az újdonság varázsával teszi lúdbőrössé a befogadót.

Gyurcsány Ferenc épp tegnap jelentette be, hogy a Reformszövetség és a munkáltatók által javasoltaknál is határozottabb és mélyebb szerkezeti átalakításra van szükség, s az állam kiadásainak alapos elemzése után jelentős kiadáscsökkentést kell meglépni. Ez is új világ - és az ő nemrégiben elhangzott jelzőjével "dermesztő".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.