Molotov-koktélt dobtak Bocföldén egy roma család házára

Molotov-koktélt dobtak péntekre virradó éjjel Bocföldén egy romák lakta házhoz tartozó melléképületbe, ahol két férfi aludt. A támadásban nem sérült meg senki, mert a benzines palackot idejében ki tudták dobni az ablakon.

A Zala megyei Bocföldén Molotov-koktélt dobtak egy roma család házához tartozó, lakott melléképületre. A földszintes épületben két férfi aludt, amikor egyikük szobájába az üvegablakon át berepült egy meggyújtott benzines palack.

- Hajnali fél kettő lehetett, amikor üvegcsörömpölésre riadtam. Néhány másodperccel később pedig láttam, hogy ég valami a szobám padlóján, az ágyamtól alig másfél méterre. Nem is gondolkodtam, csak megfogtam a lángoló palackot, és kihajítottam az udvarra, ott sikerült később eloltani - eleveníti fel az éjszakai eseményeket a megtámadott férfi.

A földszintes épület és a mellette álló, nemrég épült, jómódot sejtető családi ház névtelenséget kérő lakói óráról órára ingerültebben beszélnek a történtekről.

- Hát ebben az országban már mindent szabad!? Ezután hetente felgyújtanak, lelőnek majd néhány cigányt? - háborog a családfő.

Benzines palack repült a szobába
Benzines palack repült a szobába

Felvetem a családnak, hogy egyes hírek szerint egy falopási ügyük állhat a támadás hátterében. (Helybéliektől származó értesülések szerint a megtámadott család tagjait a környékbeliek többször tetten érték falopások miatt.)

- Felháborító, hogy minket támadnak meg, s még nekünk kell védekezni, bennünket vádolnak! - mondja a családfő, majd a konyha ajtajából a ház mellett magasodó rönkökre mutatva megenyhül:

- Mi nem lopunk. Dolgozunk. A fás történetből csak annyi igaz, hogy fakitermeléssel foglalkozunk, vállalkozást vezetünk. Legálisan, engedélyek birtokában dolgozunk, ráadásul vitában sem állunk senkivel - jelentette ki.

Megerősíti a férfi szavait Kovács Kálmánné, a bocföldi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Azt mondja: nem hallott arról, hogy lennének haragosai, ellenségei a megtámadott családnak, így szerinte nem kizárt, hogy "etnikai okai voltak a történteknek".

Hasonlóan vélekedik Lendvai Miklós, a falu polgármestere. Szerinte az elmúlt hetekben, hónapokban történtek következménye lehet a gyújtogatás.

- De nemcsak ezzel a családdal nincs baj, másokkal sincs konfliktus itt. Közel száz roma származású lakója van községünknek, de békességben élünk egymás mellett.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság hírzárlatot rendelt el az ügyben, csak egy szűkszavú közleményt adott ki az eset kapcsán, amelyben megerősítették, hogy a Bocfölde és Sárhida közötti külterületen lévő lakóház melléképületének üvegezett ajtaján dobták be az "eddig ismeretlen, gyúlékony anyagot tartalmazó üveget". Tüzet nem okozott, azonban a kanóc lángja miatt az oltáshoz használt ruha és a fal kis-
sé megégett. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság kisebb értékre elkövetett rongálás vétségének gyanúja miatt indított nyomozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.