Ideges munkanélküliek

Biztonsági őröket alkalmaznak a jövőben a közép-dunántúli régióban öt munkaügyi kirendeltségen - tudtuk meg Zimmermann Józseftől, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ vezetőjétől, aki hozzátette: az elmúlt hónapokban bekövetkezett jelentős létszámleépítések miatt megnőtt a kirendeltségeken az ügyfélforgalom, mára több helyen is pattanásig feszültté vált a helyzet.

Ezt a régiót a gazdasági válság kirobbanásáig elkerülték a nagy létszámú leépítések, ám az elmúlt hónapokban 10 300 fővel - azaz csaknem 30 százalékkal - emelkedett a regisztrált álláskeresők száma, s a következő hónapokban is hasonló tendencia várható. Zimmermann József szerint korábban nem volt szükség biztonsági őrök alkalmazására, de az elmúlt időszakban több atrocitás is történt, különösen a nagyobb városokban lévő kirendeltségeken, ami indokolttá tette az ott dolgozók védelmének megszervezését.

Az ügyfelek közül egyre többen nem hajlandók sorszámot húzni, előretolakszanak a sorban, kopogtatás nélkül rányitnak az ügyintézőkre. Akadályozzák a munkát, másrészt gyakran alakulnak ki olyan éles hangú szóváltások, amelyek bármikor tettlegességig fajulhatnak. A székesfehérvári kirendeltségen például a közelmúltban egy magából kikelt ügyfél úgy csapta be a szobaajtót, hogy kitört az ablaküveg, ezen kívül történt egy lopás is az ügyféltérben. A tervek szerint a régióban - egy hónapon belül - Székesfehérváron, Tatabányán, Veszprémben, Dunaújvárosban és Pápán áll majd szolgálatba biztonsági őr. Mint megtudtuk, ennek költségét a regionális munkaügyi központnak kell kigazdálkodnia, ami több mint tízmillió forintos pluszkiadást jelent.

Bár a Közép-Dunántúlon csak most szembesültek a problémával, az ország északkeleti részén már évekkel ezelőtt érzékelték ezeket a gondokat. Ettől függetlenül az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ kirendeltségei közül csak Miskolcon alkalmaznak biztonsági őrt. Szabó József főigazgató elmondta: körülbelül tíz éve azért kötöttek szerződést egy őrző-védő céggel, mert az ügyfelek várakozás közbeni türelmetlensége olykor tolakodást eredményezett, ezen kívül több alkalommal eltűntek az izzók, valamint a csaptelepek a mosdóból. A biztonsági őr megjelenésével az ilyen esetek száma jelentősen csökkent - tette hozzá a főigazgató.

A nyugat-dunántúli három megyeszékhelyen - Győrben, Szombathelyen és Zalaegerszegen - már évek óta dolgozik biztonsági őr a munkaügyi központokban, ám Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója szerint a feladatuk jobbára kimerül az ügyfelek tájékoztatásában. Kiss úgy véli, a régió többi kirendeltségén a jövőben sem lesz szükség biztonsági emberekre: egyrészt nem érzékel növekvő feszültséget a hivatalokban, másrészt egyelőre pénzt sem tudna előteremteni egy ilyen lépéshez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.