Szocialista 'nagybölények' estek el Pest megyében

Több ismert szocialista politikust is hátrahúznak jövőre Pest megyében: Tóth András volt titkosszolgálati államtitkár helyett a fóti alpolgármestert, Gál Zoltán volt belügyminiszter helyett pedig Székely Tamás jelenlegi egészségügyi minisztert indítják az egyéni körzetekben. Gál önként lép hátra, Tóth viszont szerette volna, de nem kapott bizalmat.

Alaposan megkavarták a képviselő-jelölti paklit Pest megyében a szocialisták. A Népszabadság információi szerint a megyei területi szövetségben már döntöttek arról, hogy az egyéni választókörzetekben kiket indítanak a 2010-es választásokon. A névsorban azonban vannak meglepetések: a volt belügyminiszter, Gál Zoltán, a volt titkosszolgálati államtitkár, Tóth András, a volt sportminiszter, Jánosi György és az országgyűlési képviselő Bóth János sem indul újra saját, elnyert körzetében.

Utóbbiak közül egyedül Tóth András az, aki nem önként lép hátra. Bóth János és Gál Zoltán "megterhelőnek" tartaná az egyéni körzet további képviseletét: előbbi "csak" Vác polgármesterjelöltjeként indul újra, a volt belügyér pedig szívesen maradna ugyan parlamenti képviselő 2010 után is, de csak listás befutóként. Bóth helyén a szocialisták Jakab Zoltán traumatológust indítják, Gál Zoltán körzetében a jelenlegi egészségügyi miniszter Székely Tamást. Szintén visszavonul a politizálástól Jánosi György volt szocialista választmányi elnök és sportminiszter, akinek Pest megyei körzetében Tóbiás József, a szocialista frakcióigazgató küzdhet meg - ő korábban a 16. számú választókerületben (Nagykőrös) mérettette meg magát, de alulmaradt a fideszes Czira Szabolccsal szemben. (Tóbiás így a Pest megyei területi listáról jutott be az Országgyűlésbe.)

Csalódott viszont a választókerületi döntés miatt Tóth András volt titkosszolgálati államtitkár, az MSZP dunakeszi szervezetének elnöke. A politikus - aki korábban Horn Gyula kabinetfőnöke is volt - kész lett volna újrázni, de a 3. számú választókörzetben helyette Fábry Bélát, az MSZP egyik alapító tagját, Fót jelenlegi alpolgármesterét küldik harcba a kormánypártiak. Tóth András lapunk megkeresésére annyit reagált: nem ismeri a döntés okát, vele erről a választókerületben és a megyében sem egyeztettek. Értesüléseink szerint olyannyira meglepte és sértette a döntés, hogy közölte a parlamenti frakció vezetésével: ha 2010-ben nem kerül befutó helyen valamelyik listára, úgy már most kiül a függetlenek közé. Ezt az információt azonban sem ő, sem más hivatalos forrás nem erősítette meg.

A névsorban vannak újrázók is: Fogarasiné Deák Valéria és Végh Tibor - mindketten a Pest megyei szervezet alelnökei - mellett Czinege Imre és Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár is ismételhet a saját körzetében. A korábban elveszített helyeken is lehet meglepetés: Varju László fejlesztésügyi államtitkár, Pest megyei elnökhelyettes ugyanis eddig rendre visszalépett Kuncze Gábor javára Szigetszentmiklóson, most azonban a volt SZDSZ-elnök visszavonulása miatt megmérettetheti magát. Nagykátán helyi jelöltet indítanak a korábbi körzetgyőztes Németh Imre exagrárminiszter helyén, de a környezetvédelmi miniszter (és Pest megyei pártelnök) Szabó Imre helyén is: ott a jelenleg is a parlamentben politizáló Szabóné Müller Tímea indul.

- Egy régóta húzódó folyamat eredményeképp született az a döntés, hogy Tóth András helyett Fábry Bélát indítjuk - nyilatkozta lapunknak Szabó Imre. A megyei pártelnök egyébként a szentendrei körzetben méretteti meg magát. Pest megyében ugyanis hagyomány, hogy a helyi elnök a korábban legrosszabb eredményt produkáló körzetben indul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.