Nem adják a juttatásaikat a szakszervezetek

Elutasítja a Válságkezelés és növekedés - stratégia az erős Magyarországért című kormányzati intézkedéscsomag néhány elemét az MSZOSZ. A legnagyobb szakszervezeti tömörülés szövetségi tanácsa tegnapi ülésén kiadáscsökkentési javaslatokat is megfogalmazott.

Az MSZOSZ számára elfogadhatatlan az adórendszerre vonatkozó kormányzati elgondolás, mert azzal több mint egymillió, bérből és fizetésből élő ember jövedelme csökkenne. A szakszervezet háromkulcsos adótáblát, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését javasolja, ugyanakkor ragaszkodik a béren kívüli kedvezmények teljes körének megtartásához - jelentette ki Pataky Péter, a szövetség elnöke.

Saját javaslatcsomagot állított össze az MSZOSZ szövetségi tanácsa a válságkezelésre
Saját javaslatcsomagot állított össze az MSZOSZ szövetségi tanácsa a válságkezelésre

Ők az adótáblát 19, 28 és 38 százalékos sávra osztanák, 1,7 millió és 3 millió forintos sávhatárral. A különadót és az adójóváírást megtartanák, a munkavállalói járulékot egy százalékponttal csökkentenék. Nem fogadják el a hét és fél millió forintos bevétel fölötti 4 százalékos különadó megszüntetését. Javasolják a képviselői költségtérítés megvonását.

Az MSZOSZ elvárásai között szerepel, hogy ne emelkedjen az alapvető élelmiszerek, a háztartási energia és egyes munkaigényes szolgáltatások áfája. Indokoltnak tartanák, hogy mindezekre a mostani 20 helyett 15 százalékos lenne a kulcs.

Javaslataik között szerepel annak lehetővé tétele is, hogy aki akar, visszaléphessen a magán-nyugdíjpénztári rendszerből az államiba. Számításaik szerint ezzel évi 150 milliárd forintot lehetne megtakarítani. Pataky kiemelte ugyanakkor, hogy álláspontjuk szerint a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos tervek további igazságtalanságokhoz vezetnek, a korhatár-emelésről pedig azt mondta: egy átfogó reform keretében kell orvosolni a nyugdíjrendszer problémáit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.