Női hármas fogat a szocialista EP-lista elején

Három nő áll az MSZP EP-jelöltlistájának élén. A névsort Göncz Kinga külügyminiszter vezeti. A jelöltállítás nagy vesztese Kökény Mihály lehet.

Változtatás nélkül ment át az MSZP országos elnöksége által ajánlott szocialista EP-lista a párt választmányának hét végi ülésén. Ez nem jelenti azt, hogy a pártparlament nem szeretett volna bizonyos módosításokat, de egyik javaslathoz sem sikerült többséget biztosítani. Az alapszabály szerint a listát az elnökség és a választmány közös ajánlására fogadja el a kongresszus, tehát a két testületnek közös nevezőre kellett jutnia.

Az MSZP szűkebb vezérkara már szerdán megállapodott egy rangsorban, ezt csak némileg módosították a pénteki elnökségi ülésen. A választmány által is jóváhagyott listát Göncz Kinga külügyminiszter vezeti, a tárcavezető le is mond kormánytagságáról - a miniszterelnök április második felében jelöli meg hivatalosan az új miniszter személyét. A hivatalosan hatvanhat tagú uniós lista (Magyarország 22 helyen osztozhat) dobogós helyein Herczog Edit és Gurmai Zita szerepel. Negyedik helyre szorult Tabajdi Csaba, a jelenlegi szocialista EP-delegáció vezetője, őt Hegyi Gyula követi. Miután a legmerészebb kormánypárti jóslatok szerint is csak 5-6 mandátumra számíthatnak a szocialisták az uniós választáson, tulajdonképpen ez az első öt hely számít biztos befutónak. Hatodik helyre szorult Fazakas Szabolcs és csak a hetedik helyre volt elég az ifjúsági kvóta támogatása Cserey Gyulának, a párt külügyi titkárának. Végül csak a nyolcadik helyet kapta Kökény Mihály képviselő, holott befutó pozíciót ígértek neki. A választmányi ülésen lobbiztak is érte - eredménytelenül. Meglepetés, hogy Harangozó Gábor, a szintén ifjúsági kvótás EP-képviselő a kilencedik helyre került. A jelöltlista nagy vesztesei kétségtelenül Dobolyi Alexandra és Lévai Katalin jelenlegi EP-képviselők, akik csak a tizedik és a tizenegyedik helyet kapták. Forrásaink szerint Dobolyi elsősorban a korábban vihart kavart önéletrajzi ügye miatt került ki a kedvezményezettek köréből, sokan Lévai Katalin "túlzott médiaszereplését" sem nézték túl jó szemmel.

Gyurcsány Ferenc a választmányi ülés után azt mondta: üzenetértéke van annak, hogy a listát három nő vezeti. Azt üzeni, hogy a baloldal világa partnerségre épül, ahol a nők semmivel sem érnek kevesebbet a férfiaknál. Ez a világ az egyenrangúságról, a méltóságról, a partnerségről szól a magán- és a közéletben egyaránt.

Külügyi források szerint a tárca éléről távozó Göncz Kinga utódlására Faller Jenő külügyi szakállamtitkár pályázik a legtöbb eséllyel. A karrierdiplomataként induló Faller az Orbán-kormány idején az üzleti életben, a legutóbbi években pedig szófiai nagykövetként tevékenykedett. Mostani posztján elsősorban a tárca gazdasági ügyeivel foglalkozik.

Három biztos befutó: Gurmai Zita, Herczog Edit és Göncz Kinga
Három biztos befutó: Gurmai Zita, Herczog Edit és Göncz Kinga
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.