Behajthatatlan igazság

A törvény nem véd meg, legfeljebb igazságot szolgáltat. Csakhogy az igazság nem mindig behajtható. A törvény az én oldalamon áll, minden jogi és egyéb fórumon nekem adtak igazat. A pert is megnyertem. S közben minden mást elveszítettem: feleséget, lakást, hitet a hazai jogrendben - összegez Bujáki Zsolt taxisofőr, ex-lakástulajdonos.

Biztonságos, városközponti otthon széles sávú internetkapcsolattal, uszodával, fitneszteremmel, üzletközponttal. Bujáki Zsolt és felesége hagyta magát elcsábítani. Még csak a tervezőasztalon létezett, de ők már lefoglalták a Central Park egyik 73 négyzetméteres lakását. A hazánkban ezzel a tízmilliárd forint értékű beruházással debütáló Lalaco-csoport a nyíregyházi Épker Kft.-re bízta a kivitelezést. A nemzetközi ISO-minősítéssel és nagy számú hazai-külföldi referenciájával bíró cég alkalmasnak tűnt a feladatra.

A hibajegyzék néhány hét alatt 72 pontos listává bővül
A hibajegyzék néhány hét alatt 72 pontos listává bővül

A főváros XIII. kerületének szívében, a Szegedi út-Csata- Gömb-Lehel utca határolta, 16 ezer négyzetméteres tömb beépítése 2002 júniusában kezdődött. Másfél év múlva tartották a bokrétaünnepséget. A Bujáki család addigra adásvételi szerződést kötött a Lalaco erre a projektre alapított cégével, a Central Park Hungary Kft.-vel.

Az építkezés lassan haladt. A lakások 2004 nyarára tervezett átadása 2005-re csúszott. A Lalaco már a februári műszaki átadás idejére túladott a beruházáson. Az új tulajdonos - a Duna Plaza és több szálloda építéséről ismert Ofer Brothers - az ingatlanfejlesztés folytatását saját projektcégére, a Minron Kft.-re bízta, amely hamarosan szerződést bontott az Épkerrel.

Bujáki Zsolt mit se tudott erről. A lakás átvételekor kapott garanciajegyen az Épker Főváll Kft. szerepelt az Épker Kft. helyett. Az első hibák - tört csempék, fordítva felszerelt radiátorok, repedt ajtók - már a lakás átvételekor szembetűntek. De ez csak a szolid kezdett volt. A hibajegyzék néhány hét alatt 72 pontos listává bővült. A falak repedéseitől a folyamatos beázásból adódó penészesedésig szinte minden előfordult. A garanciális javítást kérő levelüket elküldték a garanciajegyen feltüntetett cégnek, ám az addigra elköltözött a megadott címről. Bujáki Zsolt először a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez fordult, de ők nem tartották illetékesnek magukat. A Békéltető Testületet ajánlották, amely elmarasztalta a céget, ám a hibákat ennek ellenére sem javították ki. A cég újra költözött és nevet változtatott. A Főváll Kft.-re rövidült nevű cég vezetője személyes találkozóra hívta Bujáki Zsoltot. De csak azért, hogy közölje: kár ugrálnia, úgyse megy semmire.

Az ifjú lakástulajdonos bírósághoz fordult. A Fővárosi Bíróság kötelezte a Főváll Kft.-t a hibák kijavítására. A cég képviselője nem vitatta, hogy a házakat nem a kivitelezési tervek alapján építették fel, amit lehetett le- és kispóroltak az épületekből. Az ítélet 2007 nyarára jogerőre emelkedett. Bujáki Zsolt az illeték és a 26 ezer forintos végrehajtási díj kifizetése után végrehajtást kért a cég ellen. Elmúlt nyolc hónap, és nem történt semmi. Érdeklődésükre a végrehajtó elmondta, hogy ő kiküldte a levelet a Főváll Kft.-nek, de nem kapott választ, mást nem tehet. Bujáki Zsolt ekkorra már elvált a feleségétől, és el kellett adnia a lakást is. De újra lerótta a megkívánt illetéket, ügyvédi költséget, és végrehajtási kifogással élt. Ezt később többször is megismételte. Végül inkaszszót kért. A bankok tájékoztatása szerint a cég hat számlája közül egyiken sem volt pénz. Nem maradt más, mint kérni a cég felszámolását. Az eljárás elindítása 150 ezer forintjába került. A felszámoló néhány hónap múltán arról tájékoztatta őket, hogy a céget terhelő 50 millió forint - közte Bujáki Zsolt másfél millió forintjának - behajthatósága kétséges. Szándékos kasszaürítést sejtve a pernyertes elment a rendőrségre, hogy feljelentést tegyen. Ezt nem fogadták el: a tartozás nem bűncselekmény, a személyes behajtás viszont önbíráskodásnak minősül, ami viszont büntetendő.

A követeléskezelő cégeknél is hiába próbálkozott: bírósági ügyekbe nem avatkoznak bele. Az állampolgári jogok biztosa pedig nem látott módot a közbeavatkozásra.

Közben az Épkert előbb a Gazdasági Versenyhivatal marasztalta el kartellezés miatt, 227 millió forint megfizetésére kötelezve, majd a Prestige Tower beruházója bontott vele szerződést, visszatartva a garanciális javításokra letétbe helyezett 2,2 milliárd forintot, ekkor az alvállalkozói beperelték az Épker Kft.-t. A cég elérhetetlen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.