A félelem csendje

Tatárszentgyörgy, vasárnap délelőtt: kellemes napsütés, a főutca mégis néptelen. Csend van a cigánysoron is. A Hunyadi utcában, a hétfőn kisfiával együtt meggyilkolt Csorba Róbert szüleinek házában résnyire nyitva az ajtó, odabent rokonok beszélgetnek. Amikor meglátnak, bemennek, s behúzzák az ajtót - a család korábban megüzente, hogy elegük van már a nyilvánosságból.

Négy-öt házal lejjebb, a Jókai utcában egy nemrég festett épület: az ablakoknál a vakolatot feketére kormolta a füst, s égésnyomok láthatók bent, a szobák falain is. Lázár Dénes feleségével és négy gyermekével él itt. Szombaton délután valamennyien felkerekedtek, hogy meglátogassák az asszony Budapesten élő, betegeskedő édesanyját. Alig telt el egy óra, a házuk lángra kapott, a berendezések nagy része megsemmisült, az épület legalább felerészben használhatatlan lett. Az újabb lakástűz hatalmas pánikkal járt Tatárszentgyörgyön.

A kedélyek csak lassan nyugszanak a faluban. A kigyulladt ház szomszédságában lakó aszszony arról mesél, nyugtatóval alszik, s a gyerekeit se szívesen engedi ki az utcára. Egyik szobájuk ablakai a kiserdőre néznek, korábban ott aludtak a kicsik. De félnek, így beköltöztek az udvarra néző, kisebb szobába, a szülőkhöz. Most egy ágyon húzza össze magát a család - kényelmetlen, de biztonságosabban érzik így magukat.

- Egész éjjel le sem hunytuk a szemünket - mondja idősebb Lázár Dénesné, a szombat este kigyulladt házban lakó férfi édesanyja, aki alig száz méterre él a fiataloktól. Nyolc éve költöztek ide Budapestről a könynyebb megélhetés reményében. A fiatalok két éve építették az új házat, s azóta élnek ott a tíz-, a hat- és az ötéves gyermekükkel meg a két hónapos csecsemőjükkel. A családfőnek nincs munkája, de afféle ezermesternek számít a faluban, ebből van jövedelme az egyébként szociális támogatásokból, családi pótlékból és gyerekgondozási segélyekből élő családnak.

- Egyedül vagyok cigány ebben a kis zsákutcában, de sosem éreztem, hogy a szomszédok lenéznének, mindig segítettünk egymásnak - mondja a nagymama. - A falu befogadott engem meg a családomat, de most azon gondolkozunk, inkább visszaköltözünk a fővárosba.

Az asszony szerint, miután a Magyar Gárda 2007 decemberében végigmasírozott a településen, megváltozott a légkör Tatárszentgyörgyön. A boltban egyesek úgy néztek ránk, mint a bűnözőkre - állítja.

Berente Imréné polgármester nem kíván erre a felvetésre reagálni, ő azt mondta: belefáradt az újságírók rohamába. Zsigár Angéla, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke azt közölte: érzékeli, hogy a helyi cigányok egyre jobban félnek. Ezért is kezdeményezi a dabasi rendőrkapitányságon, hogy oldják meg a folyamatos járőrszolgálatot. Vasárnap, amikor a helyszínen jártunk, negyedóránként hajtott végig egy rendőrautó a Hunyadi utca térségében.

Rajtuk kívül csak a gyerekek merészkedtek ki az utcára, csapatokba verődve játszottak egy-egy ház körül. A felnőttek azonban bezárkóztak. Az ablakokat elfüggönyözték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.