'Valaki rá akarta terelni a gyanút'

A pécs-meszesi roma házaspár megölésével gyanúsított testvérpár ismerősei meg vannak győződve a fivérek ártatlanságáról, és fatális félreértést sejtenek a háttérben. A rendőrség szerint egyértelműek a bizonyítékok.

- Képtelenség! Képtelenség!!

A pécs-meszesi Fejlődés utca elején álló élelmiszerbolt eladónője ezt az egy szót ismételgeti, amikor arról kérdezem, miképp fogadták a környékbeliek a hírt: B. János az egyik gyanúsítottja a tavaly novemberben elkövetett, kézigránátos merényletnek. Emlékezetes, hogy a Fejlődés utca egyik házára gránátot dobott valaki, és a repeszek megölték az odabent tévéző 37 éves P. Zoltánt és élettársát. A rendőrség pénteken őrizetbe vette az áldozatok utcájában lakó, 43 éves B. Jánost és két évvel idősebb testvérét, a Kővágószőlősön élő B. Jenőt.

A Fejlődés utca lakóit megdöbbentette a hír, hogy a Rendőr Janiként emlegetett férfit gyanúsítják. A becenév onnan származik, hogy B. János 18 évet húzott le a rendőrségen. A férfi gyomor- és ízületi panaszai miatt kérte nyugdíjazását 2006-ban. Később biztonsági őr volt, legutóbb az egyik pécsi óvodában gondnokként dolgozott.

- Képtelenség - mondja újra az eladónő. - Itt mindenki úgy tekintett Jánosra, hogy ő lehet a cigányság példaképe.

A vevők bekapcsolódnak: - A rendőrségnek eredményt kellett produkálnia, kapkodtak, és tévedtek - véli egy khaki gyakorlóruhás, középkorú férfi.

- Valaki rá akarta terelni a gyanút, tán épp a gyilkos - veszi át a szót egy hatvan körüli férfi. - A megölt férfinak, Zolinak sok az ellensége. Halottról jót vagy semmit, hát a Zoliról akkor se mondhatnék jót, ha évekig itt lennék. Többször ült is.

A meggyilkolt pár háza a bűntény óta lakatlan. A szomszédos portán lakik B. János feleségének apja, az azt követőben meg a gyanúsított és családja. Itt nem nyitnak ajtót. Mint az asszony apjától megtudom, lánya ügyvédhez ment, de amúgy se nyitna ajtót.

- A vejem nem tehette - mondja halkan B. János apósa, akinek jobb lábát térd alatt pár éve levágták. A mankóval járó férfi így folytatja: - Rendes ember a János, ez ki fog derülni. Tőle tudom meg, hogy B. Jánosnak négy gyereke van, a lányok egyetemre és gimnáziumba járnak, a két fiú még általános iskolás. A gyerekek anyja a 400 ágyas klinika konyháján dolgozik.

Kővágószőlősön is megdöbbent mindenki, amikor meghallották, hogy B. Jenő a gránátos gyilkosság másik gyanúsítottja. B. Jenő 1998-ban és 2002-ben helyi képviselő volt, háromszor választották be a falu cigány kisebbségi önkormányzatába. A település mostani és korábbi polgármestere sem nyilatkozik, de annyit elárulnak, hogy nem hisznek B. Jenő bűnösségében.

- Gyerekkora óta ismerem Jenőt és a családját, csak jót tudok róluk mondani - ezt már Hajnal Lajostól, a cigány kisebbségi önkormányzat tagjától hallom. - Remekül tudtunk együtt dolgozni az önkormányzatban. Jenő nemrég lemondott a kisebbségi képviselőségről, nem indokolta miért, s akkor az apja vette át a helyét. Volt egy zenekara, a Fekete kalap, hagyományos cigány zenét játszottak.

Az 1360 lelkes faluban bárkit megszólítok, mindenki csak jót mond B. Jenőről. Megtudom, hogy esztergályosnak tanult, s először az uránbányánál helyezkedett el, majd különböző vállalkozásoknál dolgozott. Legutóbb egy sportszergyártó cégnél. Aztán tavalyelőtt megverték Alsószentmártonban, egy törött sörösüveggel az arcába kaptak, emiatt fél szemére csaknem megvakult. A sérülés miatt nem tudott dolgozni, és elindította leszázalékolását. A férfi felesége a falu iskolájának a konyháján dolgozik, a házaspárnak két tizenéves lánya van. A család három éve szép házat épített a főutcán. A frissen vakolt, 120 négyzetméteres portát könnyen megtalálom. A család nincs otthon.

Azt is többen hangsúlyozzák, hogy B. Jenő - bár erős ember, egykor súlyt is emelt - nem agresszív. Ugyanakkor az egyik közösségi portálon azt írta magáról: "nem szeretem a balhét, de ha elönti a szar az agyamat, akkor odateszem magam". E mondat jelentését most sokan találgatják. Volt, aki megjegyezte, hogy B. Jenő egyszer már meglepte barátait, hisz fiatalkorában volt egy vagyon elleni bűncselekménye, amiért elítélték. Ennek talán húsz éve, s azóta nem volt baja a törvénnyel.

A rendőrségről kiszivárgott, hogy a nyomozók is megdöbbentek, amikor olyan bizonyítékokat találtak, amelyek egyértelműen volt kollégájuk és bátyja bűnösségét bizonyítják. Hogy mik is ezek, arról Dakos József, Baranya főkapitánya egyelőre nem kíván beszélni.

A pécsi bíróság előtt az egyik gyanúsított
A pécsi bíróság előtt az egyik gyanúsított
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.