MDF: egy szavazással Bokrosról és Olajosról?

Fórumos árukapcsolás: egy szavazással dönt március 7-én az MDF választmánya a teljes EP-listáról, vagyis Olajosról és Bokrosról - , ha az egykori pénzügyminiszter igent mond Dávid Ibolyának. Bokros Lajos Kijevből nyilatkozott lapunknak: még nem döntött.

Még nem döntötte el Bokros Lajos, hogy elfogadja-e Dávid Ibolya fölkérését, hogy az MDF listáját vezesse az ep-választáson. Tegnap lapunknak sikerült elérni az egykori pénzügyminisztert, aki közölte: "ahogy hazajövök Kijevből, tájékozódom, döntök és nyilatkozom".

Fórumosok között az volt az általános alaphang: "ha Bokros vezeti is a listát, Olajos lesz a befutó".; azért is, mert az Almássy-affér idején "százszázalékosan az elnök asszony mellett állt". Most viszont már azt hallani, hogy ha Bokros Lajos lesz a listavezető, valószínűleg ki is utazik Brüsszelbe, és a második helyre sorolt Olajos Péter már nem lesz EP-képviselő. Olajos Péter a guayanai Georgetownból tegnap azt üzente, hogy "a háta mögött" döntöttek Bokros Lajos felkéréséről, amelyről a sajtó híradásaiból értesült az EU-AKCS közös parlamenti közgyűlén.

- Bokros Lajost politikai nézetkülönbségünk ellenére, felkészültsége és következetes magatartása miatt tisztelem, de nem tartom az antalli konzervativizmus hiteles képviselőjének - írta közleményében a politikus, hozzátéve: "az MDF életét beárnyékoló visszásságok és belső hatalmi harcok elérték azt a stádiumot, amely immár visszafordíthatatlan folyamatok kiinduló pontjává válhat". Bokros Lajos jelölésével az MDF elveszítheti az identitását is - véli Olajos Péter.

Nagy meglepetés nem lehetett Olajos Péter számára, hogy más lesz a listavezető, hiszen állítólag jelen volt azon a választmányi ülésen és azon az elnökségi ülésen is, amelyen felhatalmazták Dávid Ibolyát, hogy tárgyaljon a listavezetésre alkalmas személyekkel. Herényi Károly frakcióvezető erről lapunknak úgy nyilatkozott: emlékezete szerint valóban jelen volt Olajos Péter ezeken az üléseken. Ráadásul az EP-képviselőnek "nem ígérte meg senki, hogy listavezető lesz". Herényi azt is megerősítette: kedd este a pártelnökség nyolcvan százaléka szavazott arra, hogy Bokros Lajost kérjék fel e pozícióra. (Pettkó András nemmel szavazott, Eötvös Mihály tartózkodott, Hock Zoltán és Olajos Péter pedig nem volt ott.) Öt évvel ezelőtt Dávid Ibolya volt az MDF listavezetője, a pártelnök vitte be az Európai Parlamentbe Olajos Pétert, mivel a politikusnak nem volt ehhez elegendő ismertsége - emlékeztetett Herényi Károly.

"Úgy tűnik, Péter nem értette meg az idők szavát" - kommentálta a georgetowni közleményt Makay Zsolt. Az MDF választmányának elnöke szerint ettől még aspirálhat Olajos Péter az EP-lista második helyére, bár "nem volt túl szerencsés a nyilatkozata, nyilván túl messze volt az eseményektől".

Makay tegnap összehívta az MDF választmányát március 7-re, hogy határozzanak a párt EP-listájáról, mégpedig az alapszabály szerint, egyetlen szavazással. Azaz: Bokros Lajos első, és Olajos Péter második helyéről ugyanaz a voksolás dönthet. A választmány - a pártelnökség javaslatáról - feles többséggel határoz. Holnapra pedig öszszehívták az MDF megyei elnökeit, hogy minden részletet megismerhessenek Bokros Lajos felkéréséről - tudtuk meg. Makay Zsolt nem tud arról, hogy legalább fél tucat MDF-es megyei elnök "lázadna" Bokros miatt. Szerinte egyébként a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere konzervatív gazdaságpolitikát képviselt, a "mélyen keresztény-nemzeti" szlovák Dzurinda-kormánynak is adott tanácsokat.

Az egyébként, hogy esetleg a "hótliberális" Bokros Lajos vezesse az MDF-listát, nagy vihart kavart a fórumosok között; Katona Kálmán volt választmányi elnök úgy fogalmazott, "ez durva", "valami megbomlott az elnök asszonyban" (később úgy korrigált, hogy a konszenzus bomlott meg). Hock Zoltán pedig irreálisnak, kacsának nevezte korábban az erről szóló hírt.

Kérdés, hogy az MDF közel százfős választmányának legalább a felét sikerül-e meggyőznie Dávid Ibolyának arról, hogy az 1995-ös Bokros-csomagot meghirdető "nagy tudású professzorral" sikerül elérnie az MDF-nek az öt százalékot június 7-én.

Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke (b) és Olajos Péter, az MDF európai parlamenti képviselője sajtótájékoztatóra érkezik Képviselői Irodaházba.
Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke (b) és Olajos Péter, az MDF európai parlamenti képviselője sajtótájékoztatóra érkezik Képviselői Irodaházba.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.