Manipulált népszavazás az autós hídról?

A szigetmonostoriak vasárnap ügydöntő népszavazáson dönthetnek a települést Szentendrével összekötő hídról. Ám nem kizárt, hogy utóbb megkérdőjeleződik a voksolás tisztasága. Információink szerint ugyanis a december elejei kiírás óta folyamatosan nő a településre bejelentkezők, azaz a lehetséges szavazók száma. A polgármesteri hivatalban tartja magát az a vélekedés, miszerint a választópolgárok számának hirtelen gyarapodása "összefüggésben lehet a népszavazással".

A voksolás látszólag indokolatlan, mivel a szóban forgó közúti, autós átkelőt a tavaly ősszel átadott Megyeri híd építési engedélye is előírja, ráadásul jogerős bírósági ítélettel megerősítve. Csakhogy a kivitelezés ügye jottányit sem mozdult. A műtárgyat annak idején kompenzációként "ígérték meg", mivel - az ivóvízbázis védelme érdekében - az új hídról nem épült lehajtó Szigetmonostornál. Az átkelő nyomvonaláról s a kényes hídfőhelyekről azonban nem sikerült megegyeznie a településnek, Szentendrének, a Fővárosi Vízműveknek és a Magyar Honvédségnek. Az elmaradt beruházás miatt Szigetmonostor megtagadta szakhatósági hozzájárulását a Megyeri hídhoz, azt ideiglenes engedéllyel mégis forgalomba helyezték.

A közlekedési tárca ősszel alternatív, kétmilliárd forintos kompenzációs csomagot, benne egy gyalogoshidat ajánlott Szigetmonostornak. Az egyeztetés megkezdődött, amit a tárca a népszavazás hírére felfüggesztett. A voksolásra feltette kérdés úgy szól: "Egyet ért-e ön azzal, hogy Szigetmonostor önkormányzata ragaszkodjon a Szigetmonostort Szentendrével összekötő, közúti közlekedést biztosító autós híd megépítéséhez, és hogy egy kerékpáros-gyalogos híd nem helyettesítheti az építendő autós hidat?"

A magánszemélyek által kezdeményezett népszavazásnak egyetlen következménye lehet: perrel kikényszeríteni a kis hidat. Legalábbis Molnár Zsolt polgármester szerint a hídpártiak így értelmezik, ha - és erre jó esély van - győznek az igenek. Ezzel félrevezetik a helyieket, hiszen a képviselőtestületnek értelmeznie kell majd az eredményt, s ebben újabb vita várható. Ráadásul a voksolás kizárólag az önkormányzatra nézve kötelező, az igenekkel sem a szaktárcától, sem az államtól nem kényszeríthető ki semmi. Ha győznek az igenek, az egyet jelent azzal, hogy a település "beszorul egy mozgástér nélküli pozícióba". Molnár óvna attól, hogy elessenek a tárgyalási lehetőségtől. Ezért ő és az önkormányzat "objektív kampányt" folytatott, de mindenki a neki tetsző üzeneteket hallotta meg.

A polgármester sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta a népszavazás esetleges manipulálására vonatkozó információkat. Azt mondta: a hídpártolók már korábban "érezhető mozgósításba" kezdtek, s folyamatosan nő a szavazásra jogosultak száma. Tavaly megközelítőleg háromszázzal, nagyjából ugyanannyival, mint 2007-ben. Viszont érdekes, hogy az új lakók egy jelentősebb része novembertől érkezik. Nem könnyű megjósolni, ez miképp befolyásolhatja az eredményt. Mivel nehéz bizonyítani a vélelmezett manipulációt, eddig nem foglalkoztak jogi lépésekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.