Egyre keresettebb a gázpisztoly

Az utóbbi napok erőszakos bűncselekményei miatt az emberek félnek, ezért egyre többen vásárolnak gázpisztolyt.

Keresett cikké vált a gázpisztoly Budapesten is - ezt több fegyverboltban megerősítették, bár konkrét számokat nem árultak el. A megnövekedett kereslet a gyártókat és a forgalmazókat is meglephette, mert számos termék - különösen a viszonylag olcsó gázfegyverek - néhol hiánycikké vált, és csak rendelést vesznek fel.

Néhány napja a Független Hírügynökség tudósított arról, hogy jól fogy a gázpisztoly Debrecenben. A KaposPont internetes portál szerint hasonló a helyzet Kaposvárott is.

Az ORFK adatai szerint 2006 végén 18 ezer önvédelmi célra engedélyezett fegyver volt, tavaly nyáron már harmincezer, decemberben pedig 33 és fél ezer. Azt, hogy a lakosság kezében hány gázpisztoly lehet, senki nem tudja, mert 2004 óta szabadon lehet vásárolni ilyet. Engedélyt akkor kell kérni, ha valaki a fegyvert az utcán is viselné. A feltételek nem túl szigorúak: elég a betöltött 18. életév, a büntetlen előélet, s az, ha a kérelmező ellen nem folyik eljárás.

Finszter Géza kriminológus úgy látja, ritkán jelent meg az erőszak a sajtóban annyira kézzelfogható módon, mint az utóbbi napokban. Érthető, hogy miközben a bűncselekmények, ezen belül az emberölések száma csökken, néhány brutális gyilkosság heves indulatokat vált ki. A gázfegyver nem jelent valódi védelmet, inkább a biztonságérzet javítását szolgálja. Finszter úgy véli, hogy a gázfegyverek számának növekedésének oka lehet az is, hogy gombamód szaporodnak a biztonsági vállalkozások, és úgy tudja, számos cégnél előny, ha a jelentkező rendelkezik legalább gázpisztolyra érvényes engedéllyel.

- Az emberek félnek, ezért úgy gondolják, szükségük van valamilyen eszközre, amelynek segítségével megvédhetik magukat - állítja Münnich Iván kriminálpszichológus. A médiumokból veszik az ötletet ahhoz, hogy ez az eszköz mi legyen, véli. Ám Münnich szerint a többség talán még éles helyzetben sem fog fegyvert rántani, azt inkább csak az önbizalom erősítése érdekében vásárolják meg.

Mindkét szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a valódinak látszó önvédelmi eszköz tartásának van kockázata. Ezt ugyanis még a hozzáértők sem tudják első pillantásra teljes biztonsággal megkülönböztetni egy igazi fegyvertől. Ezért ha valaki szorult helyzetében ilyet ránt elő, a támadó még agreszszívabb fellépését válthatja ki.

A választék bőséges
A választék bőséges
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.