Visegrád: vízlépcső helyett fürdőváros

Többéves előkészítés után idén elkezdődik Visegrádon a Lepence strandfürdő tízmilliárdos átépítése; a fürdő különleges természeti adottságaival, festői környezetével a Dunakanyar egyik legnépszerűbb létesítménye volt az elmúlt évtizedekben. Ám az idő múlása Lepencét sem kímélte, megérett a teljes megfiatalításra és kibővítésre. Mire átadják, 2011-re, Visegrád már egy kisebb fürdővárossá fejlődhet a magánberuházók élénkülő érdeklődése nyomán. A település északi határában, a lepencei fürdő mellett néhány éve adták át a város első termálhoteljét, tőle néhány száz méterre pedig már épül, s nyár végén várhatóan fogadja is első vendégeit egy újabb, 224 szobás gyógyszálloda.

Még legfeljebb két termálfejlesztésre lát esélyt, ám továbbiaknak már nem látja szükségét Hadházy Sándor polgármester, mivel a város "semmiképp sem szeretne túlnőni önmagán". Ellenkezőleg: a fürdőturizmus fejlesztése ellenére - vagy mellett - mindenképp meg akarja őrizni mostani vonzerejét, ami a nyugodt kirándulóhelyeket, valamint az idegenforgalmi és konferenciarendezvények helyszíneinek elviselhető nyüzsgését jelenti. Emellett a már működő idegenforgalmi-vendéglátó-ipari vállalkozásokat sem szeretnék ellehetetleníteni, amelyek a 600 millió forintos költségvetésű település bevételeinek jelentős hányadát adják.

A Visegrád északi részén, a 11-es főút mellett fekvő "fürdőnegyed" presztízsét emelheti, ha a szemközti Duna-parton fekvő 52 hektáros, s a folyóba nyúló egykori vízlépcsőterületet négy-öt éven belül újra élettel töltik meg. A rehabilitáció nagyjából 25-30 hektárt érintene. Az ezeréves fennállását idén ünneplő város egyik álma, hogy - a polgármester megfogalmazása szerint - megszülessen "Visegrád Margitszigete". Így a város hagyományos értékei mellett a közparkokkal, sétányokkal dúsított északi rész önmagában is turisztikai célponttá válhat. Csakhogy ehhez megfelelő állami akarat kell, ugyanis a Duna-parti sávért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felel. Hadházy Sándor azt mondta: nemrég előzetes megállapodás született arról, hogy a Pilisi Parkerdőgazdaság Zrt. bevonásával az állam uniós forrásokat szerez a fejlesztéshez.

A tervezett változtatások középpontjában kétségkívül az egyik legnagyobb vonzerőt jelentő, eddig csak szezonálisan működő lepencei strand átépítése áll. A régészeti feltárások decemberben befejeződtek. A saját hőforrásból származó, 39 fokos hévízzel rendelkező létesítményben két és fél év múlva egy sor látványos, korszerű szolgáltatással lehet majd találkozni, emellett például hidroterápiás (kádas, iszapkezeléses) gyógyászati ellátást is kínálnak a vendégeknek. A szabadtéri strandlétesítményeket élmény-, wellness- és barlangfürdővel bővítik, utóbbiakat a látogatók télen is használhatják majd. A Dunaszeg-hegység részét képező Malomhegy alján fekvő strand megőrzi 25 méteres teraszos jellegét, medencéiből továbbra is kitűnő panoráma nyílik majd a Dunakanyarra. Mellette pedig Thermal Hotel Lepence néven egy 180 szobás, konferenciarendezvényekre is alkalmas szálloda is felépül.

Ha árai ennek ellenére nem rugaszkodnak el, a strand megőrizheti népfürdőjellegét, s újra magához csalogathatja a látogatókat. Néhány éve ugyanis erős konkurenciát jelent Szlovákiában, a magyarok körében is népszerű párkányi termálfürdő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.